кандела

Tori Amos me je pripravila do solz

Objavil kandela, dne 27.06.2007

Od navdušenja so mi že po tretjem komadu silile solze v oči. Vseh nisem mogla zadržati.

dsc00465.jpg

Že od novembra 2006 nisem bila na nobenem koncertu. Moj zadnji koncert so odigrali odlični Japonci Mono, ki so me navdušili s svojo natančnostjo in izključno instrumentalno muziko, ki je takrat z energijo in navdušenjem napolnila Channel Zero na Metelkovi.

dsc00520.jpg

Pred enim tednom sem hotela ponovno doživeti glasbo v živo. Glasbo, ki jo lahko čutiš s celim telesom, ne le z ušesi. Ko zamižiš in se osredotočiš samo na muziko, lahko v prsih (za)čutiš bas, glava pa se napolni z raznimi melodijami kitar in klaviatur (itd.) pomešanimi z vokalom. To je razlog, da hodim na koncerte. Ne samo, da vidim glasbenike, ki jih spoštujem, ampak predvsem zato, da občutim njihovo glasbo s celim telesom. Tako sem hotela spet “začutiti” in doživeti Mansona, a mi zaradi zdravja ni uspelo. Pa nič zato. Sem ga videla v Puli pred dvema letoma in bilo je SUPER!

dsc00712.jpg

Danes oz. včeraj pa sem lahko videla, doživela in čutila eno zame najboljših ženskih glasbenic – TORI AMOS. To je bil koncert leta. Zame. Posedli smo se v prvo vrsto na tribuni. Kasneje pa je Tori parter spravila na noge in “morala” sem preskočiti ograjo, da sem imela več prostora za miganje v stoje. Ko me prevzame muzika, ne morem sedeti pri miru in gledati.

Zvok je bil na tribuni, okoli mešalne mize odličen! Slišalo se je vse! Dejansko se je dalo razbrati odlično odpete besede, kar je ponavadi na koncertih redkost. Ozvočenje je bilo na takem vrhuncu, da smo lahko slišali vsak njen najmanjši dih.

dsc00715.jpg

Torijina glasba v meni zbudi ogromno različnih čustev, ki se pomešajo med sabo. Naenkrat lahko občutim veselje, žalost, melanholijo, jezo … Nekaj skladb nam je zaigrala samo na klavir. Takrat mi je bilo spet žal, da sem se znašla v nesrečnem spletu okoliščin, ki so me v 4. letniku glasbene šole odvrnile od nadaljnjega igranja klavirja. Pa njen glas!

dsc00472.jpg

dsc00473.jpg

Na koncu koncerta, ki je trajal dve debeli uri, so nas pri drugem bisu spustili čisto pred oder. In zelo lepo je bilo videti ne samo nasmejane obraze tistih, ki smo stali tam spodaj, ampak tudi navdušenje na obrazih Tori in njenih glasbenikov. Ne verjamem, da je med koncertom kar tako mimogrede povedala, kako dobra publika smo in da bi nam lahko igrala toliko časa, dokler ne bi padla dol. :D Tudi njena predskupina – Joshua Radin je pohvalil Ljubljano in rekel, da je to najlepše mesto v Evropi, kar jih je videl. Najbolj pa mu je bil všeč sprehod ob Ljubljanici :)

dsc00727.jpg

dsc00479.jpg

P.S. Nekaj slik je Pi.Romanovih :D

 • Share/Bookmark

19 odgovorov v “Tori Amos me je pripravila do solz”

 1. Tibor Jablonsky pravi:

  AAAAAAA! Je igrala kaj iz plošče Little Earthquakes?

 2. irena irena pravi:

  strinjam se, koncert leta!

 3. mag pravi:

  Odlicen koncert! Uzivala od zacetka do konca. Takih koncertov nam definitivno manjka!!

 4. klemen pravi:

  jokal ravno nisem, kocine so mi šle pokonc čist pr vsakmu komadu. res odličen zvok in energičen nastop. bi si sicer želel precej drugačne liste komadov.

 5. ereinion777 pravi:

  včeraj pa sem lahko videla, doživela in čutila eno zame najboljših ženskih glasbenic

  A obstajajo tudi moške glasbenice ?

 6. kandela kandela pravi:

  ereinion777, se strinjam s tabo … s to besedno zvezo sem res malo zaj… Ups! Ampak se bom zgovarjala na zgodnjo jutranjo uro ;)

 7. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  fak, zdaj pa mi je šele žal, ker nisem šel!!!

 8. Irena sirena » Objave » Tori je res MILF pravi:

  [...] smo vedeli že pred včerajšnjim koncertom, ki je bil mimogrede fantastičen. Kot je komentirala Kandela (ki ima tudi nekaj fotk) – definitivno koncert leta. Praktično vse je bilo na svojem mestu in res [...]

 9. irena irena pravi:

  Peter, kar naj ti bo žal. :cool:

 10. Rarock pravi:

  Se precej strinjam z zgornjimi mnenji in o kocinah. Ceprav to bi rekel predvsem za skladbo Winter…pri nekaterih pesmih sem se skoraj dolgocasil. MAlo me je razjezika z drugacno verzijo Hej Jupitra. Razlog je vec meni neznanh skladb, ampka to je subjektivno. Ce bi bilo vec mojih favoritov ( black dove, Baker, China,)bi bilo se boljse.Bi si zelel manj glasno spremljavo ostalih glasbenikov, kajti samo Tori solo s klavirjem je neverjetna.

 11. kandela kandela pravi:

  Tibor, pri Pi.Romanu si lahko ogledaš celo playlisto :)

  Rarock, povsod imamo favorite, ampak jaz sem vesela, da se je Tori ustavila tudi pri NAS. To je meni najbolj pomembno ;) Se vidimo naslednjič.

  Peting, žal vedno hodi zadaj :D Zdaj veš za naslednjič.

 12. sladka pravi:

  http://sladkanje.blogspot.com/2007/06/tori-amos-je-gala-v-tivoliju.html

 13. buba švabe buba švabe pravi:

  No, evo, zdej bom pa še jst par pesmi dol zvlekel, da slišim, kaj to je za ena punca… :)

 14. elohel pravi:

  ahh Joshua Radin je bil al kaj. Puh, ce bi vedel.. :(

 15. irena irena pravi:

  nihče ni vedel, ni bil najavljen, kolikor vem. A ga poznaš že od prej?

 16. elohel pravi:

  Aha, mam ze neki casa album We were here in zna bit fajn za poslusat :)

 17. Nadja pravi:

  Tori je bila dejansko neverjetna. Malo ljudi obstaja s tako karizmo in mislim, da nisem daleč od resniče, če napišem, da ji je cela dvorana skorajda “jedla iz roke”… Me ni motilo, da sem novejše pesmi bolj slabo poznala, ker je bil ravno to namen koncerta – promocija American Doll Posse. Vrhunci večera so mi pa bili Crucify, A Sorta Fairytale, Winter in BIG WHEEL – zakon komad!! ;)

 18. кандела » Objave » Gal in Galeristi so zaprli Festival Kanal pravi:

  [...] Muziciranje Gala in njegovih Galeristov, je bilo odlično. Ozvočenje je bilo super. Na momente sicer malo preveč glasno. Velik plus je bil, da smo poleg vsakega inštrumenta lahko razločno slišali tudi besedilo pesmi in spremljavo backvokalistk. Razločen zvok vokala smo nekateri zelo dobro okusili že na ljubljanskem koncertu čudovite Tori Amos [...]

 19. кандела » Objave » cvetličarna mediapark > MINUS, URBAN&4 > PLUS pravi:

  [...] zvoka. Mogoče iz tistih 4 zvočnikov res ne moreš spraviti zvoka, kakršnega je imela recimo Tori Amos, kjer smo lahko slišali vsak njen najmanjši vzdihljaj. In sem proti temu, da ljudje ne opravijo [...]