кандела

Ekskluzivno! Vlado Kreslin – Cesta

Objavil kandela, dne 24.08.2007

Novi plošček Vlada Kreslina, ki ga boste v trgovinah lahko kupili šele od 31. avgusta naprej, si jaz že dva dneva veselo vrtim ;)

kreslin - cesta

Kot sem že napisala, sva s Pi.Romanom album Cesta dobila od Gala Gjurina, ki se je nanj podpisal kot producent in snemalec. Multitalent Gal je na tej plošči med drugim tudi marsikaj zaigral in zapel.

Sama se kljub temu, da kar dosti spremljam glasbeno sceno, ne čutim dovolj sposobna, da bi napisala pravo recenzijo cd-ja. Bom pa držala obljubo in vseeno napisala nekaj mojih čisto osebnih misli v zvezi s ploščo.

kreslin - cesta

Priznam, da nikoli nisem tako zelo navdušeno spremljala Kreslinove muzike, ki pa mi je od vseh treh »in-ov« še najbolj všeč. Lovšin je skoraj tak kot Kingston (eno-in-isto-non-stop), Predin se mi zdi pa malo preveč vzvišen in tudi njegova glasba se mi ne zdi nič posebnega. (Mi je pa bilo všeč, ko je sodeloval z Mar Django Quartetom.)

Pri Kreslinu mi je všeč predvsem, kar je delal prej z Martinom Krpanom in z Beltinško bando. Potem pa je bilo vse skupaj za mene, ki imam raje malo bolj energično in »trdo rokersko« glasbo,1 malo preveč mirno in dolgočasno. Spremljala sem ga večinoma samo preko radijskih valov :D

kreslin - cesta

Ploščo Cesta sem poskusila poslušati čimbolj natančno. Predvsem zato, da bom res lahko napisala kaj pametnega … Sem pa včeraj kot naročeno v reviji Ognjišče našla tudi intervju Mateja Erjavca z Vladom Kreslinom. Govorila sta o »izhajajoči plošči«, zato si bom drznila nekaj Kreslinovih misli o albumu izposoditi kar tam.

Plošča je razdeljena na dva dela. Prvi del se imenuje Cesta in vsebuje najnovejše Kreslinove pesmi, med katerimi najdemo tudi dva zelo lepa dueta (Abel in Kajn s Severo Gjurin in Kakor zvezdi na nebu z Neisho). Drugi del, z naslovom Križišča, pa vam bo postregel s priredbami in dueti, ki ste jih mogoče že slišali. Sedaj so vse te pesmi zbrane na enem ploščku. Med njimi so ponarodela pesem koroških Slovencev v Avstriji Rož, Podjuna, Zila, duet z Neisho Njen trenutek prihaja in Rulet, duet z Draženom Turino-Šajeto.

kreslin - cesta

Na Erjavčevo vprašanje: Kateri je pravi Kreslin, kot ga ti vidiš, Kreslin odgovarja, da je rad to, kar mu v nekem trenutku najbolj paše. »Kreslin, kot ga jaz vidim, se najbolj približa samemu sebi v akustičnem rocku z več ali manj angažiranimi besedili. Včasih mi bolj ustreza malce bolj glasna plošča, spet drugič nekoliko bolj tiha, kot je recimo Namesto koga roža cveti. S tole zadnjo ploščo sem sedaj spet v obdobju, ko se mi zdi, da moram kaj povedati bolj na tiho.«

Cesta je res bolj mirna plošča. Glasba je polna nekih čudovitih, čistih zvokov, ki pričarajo lepo, srečno, mogoče celo rahlo melanholično vzdušje. Ob njej si mirne duše zvečer prižgete svečko, se nekam udobno zleknete in uživate v glasbi. Če ste bolj romantična duša, si trenutke ob glasbi polepšajte še z nekom, ki ga imate radi ;)

kreslin - cesta

Besedila so preprosta in govorijo o življenju, ki ga živimo vsak dan. Na to se navezujejo tudi Kreslinove besede z intervjuja, ko govori o tem, da se moramo bolj zavedati kdo smo, saj »imamo Slovenci pomanjkanje samospoštovanja svojih korenin in svojega bistva ( …) Kdaj pa kdaj prav načrtno posegam nazaj, da se zavemo tudi na ta način sami sebe in se ne pustimo podvreči katastrofi, ki jo prinaša potrošništvo. O tem govori tudi besedilo pesmi Novo, novejše, najnovejše.«

kreslin - cesta
Po radiih ste lahko že slišali novo oz. najnovejšo skladbo z naslovom Z Goričkega v Piran2 Da ne bom preveč nakladala, o tem kakšna je glasba na zadnji Vladovi plošči, mi je Gal dovolil, da vam lahko za posladek ekskluzivno postrežem še z naslovno skladbo Cesta.

Za konec pa še: »Gau, ni mi žau, da sm te pocukala za rokau!« Najlepša hvala! Vlado, tebi želim pa uspešno avtobusno turnejo!

Za poslušanje potrebuješ Flash Player.

(Če vas zanima, kako se doda mp3 na blog, poglejte Pi.Romanove nasvete za bloganje)

 1. Glej mojo blogrolo ;) []
 2. To je tudi pot po kateri se bo Vlado odpravil na dvodnevno turnejo. “Na avtobusu bo neke vrste mobilni band. Ko pridemo do kakšne gostilne, bomo zaigrali s kakšnimi domačimi skupinami, kjer bodo oni zaigrali svojo verzijo Z Goričkega v Piran. V Mariboru bo z nami skupina Marzla vada, v Celju Carpe Diem, v Postojni Ana Pupedan, v Piranu skupina Zmelkow. To je neke vrste povezovanje med nami na tej cesti. Prvi dan začnemo v Strukovcih, potem Maribor in Celje. Drugi dan Ljubljana, Postojna, Piran. Drugi dan zaključimo z velikim koncertom v Portoroškem avditoriu 31. avgusta.”[]
 • Share/Bookmark

21 odgovorov v “Ekskluzivno! Vlado Kreslin – Cesta”

 1. lukav lukav pravi:

  Hvala ti za to :) ! Artwork je zelo všečen, tako da me že prav pošteno zanima, kako album zveni :)

 2. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  vau, tako se dela, kandela!!

 3. chef chef pravi:

  Odličen komad! Tak je Kreslin najboljši… ko fura romantiko.

  Ideja od Goričkega do Pirana je pa sploh odlična :)

 4. clementino clementino pravi:

  Danes ob 20.00 ima koncert na Kamniškem KamFestu in si ga bom defenitivno ogledal.

 5. kremschneeta kremschneeta pravi:

  Jzt bi že tud mela ta novi CD! Kreslin je tabuljši, na kratko ;) Tnx, Kandela za pesem! Mi je že všeč :)

 6. berta pravi:

  ja dobra je pesem, se že kar vrti po radijskih postajah.
  tudi jaz komaj čakam da ga na police postavijo.
  dober je kreslin, predvsem besedila so ena a

 7. Dajana Dajana pravi:

  Vladek, prijdeš zutra na Gojru Bisjtricu spejvati ka de moja stara mama mela rojstni dijen?

 8. Klemen pravi:

  Tako se dela promocija izdelka s pomočjo blogerjev! Bravo Gal in Vlado. Glavna pohvala pa gre seveda blogerki. Kandela, sedi, pet.

 9. akvarij pravi:

  prav res, po slišani Cesti bi jutri takoj tekla v trgovino kupit zgoščenko, če bi jo že prodajali!!! Zda pa moram čakat in tega ne maram. Ti Kandela, ti!!!

 10. kandela kandela pravi:

  Najlepša hvala vsem!
  Še nekaj … prej sem v post pozabila pripeti še povezavo na fotogalerijo s Kreslinovega koncerta v Križankah, ki si jo lahko pogledate na siol-ovih straneh :D

 11. Whatever people say I am, that’s what I’m not » D matura teden pravi:

  [...] Trenutno poslušam: Vlado Kreslin – Cesta (hvala, Kandela) [...]

 12. Tim pravi:

  Mislim, da se je Vlado dobro odločil, da v Mariboru igra z njim Marzla vada. Ta trenutek sigurno najboljša štajerska rock skupina….

 13. jouzek pravi:

  VLADO KRESLIN predstavlja:
  promocijsko pot karavane »Z Goričkega v Piran«
  30. in 31. avgust 2007

  Ob izidu Vladovega novega albuma »Cesta«, ki bo luč sveta ugledal 31.8.2007, se bo Vlado Kreslin odpravil na promocijsko pot »Z goričkega v Piran«. Karavana poimenovana po prvem singlu z Vladovega novega albuma bo vsekakor nekaj posebnega, nevsakdanjega in enkratnega. S posebnim avtobusom, spremstvom old timerjev, road bandom »Cesta« in ostalimi prevoznimi sredstvi se bo Vlado podal na pot od prekmurskih Strukovcev do obalnega Pirana.

  Sestavni del vsake karavane so tudi postanki, ki bodo svojevrstna poslastica. Vlado bo s svojim road bandom odigral kako skladbo, poleg njega pa bo na vsaki od postaj zaigral še en lokalni izvajalec (Prekmurje – Beltinška banda, Maribor – Marzla vada, Celje – Carpe Diem, Ljubljana – marsikdo, Postojna – Ana Pupedan in Piran – Zmelkoow ter Veliki Bogovi), kateremu se bo na vokalu pridružil tudi Vlado. Pred gostilne (15 – 20 minut pred uradno tiskovno konferenco) pa so vabljeni tudi vsi oboževalci in prijatelji glasbe Vlada Kreslina (spored najdete spodaj).

  Pot:

  30.avgust

  9.00 – Gostilna pri Viktori (Strukovci), Prekmurje zajtrk, tiskovna konferenca, Beltinška banda – mini koncert, start karavane (avtomobili, oldtimerji, avtobus, …)

  14.00 – Maribor, pivnica Bavaria, tiskovna konferenca, Marzla vada – mini koncert

  17.00 – Celje, Puccini, tiskovna konferenca, Carpe diem – mini koncert

  31.avg.
  10.00 – Križanke, Ljubljana, press konf. – uradni izid albuma CESTA, zajtrk z novinarji, road band CESTA – mini koncert.

  14.00 – Postojna, Avio Pub, tiskovna konferenca, Ana Pupedan – mini koncert

  16.00 – Piran , Hotel Tartini, tiskovna konferenca, Zmelkoow, Veliki Bogovi – mini koncert

  21.00 – Portorož, Avditorij – koncert Vlado Kreslin, Mali bogovi in Beltinška banda

  Vsi prijatelj Kreslinove glasbe vabljeni!

 14. kandela kandela pravi:

  Joužek, najlepša hvala za tako izčrpno poročilo o turneji!
  Upam, da je komu prišel prav :)

 15. zmagop pravi:

  zakon muzika :)

 16. inaaa inaaa pravi:

  Vlado je definitivno eden iz med najboljših slovenskih glasbenikov. Morala si bom ta plošček nabavit :oops:

 17. fuzbaler pravi:

  vsa čast za naslov albuma in posameznih pesmi; spet

 18. Jure pravi:

  Ne vem zakaj govoriš, da igra Lovšin vedno eno in isto(kar sploh ni res), a Vlado pa ne? Tematika je vedno ista, inštrumenti tudi,melodije, tko da… Sej tudi singl od Goričkega… je isti kot vsi njegovi drugi prejšnji (zadnje obdobje), samo še mal slabši mogoče, meni osebno nič posebnega.
  Sicer pa Vlado- respect

 19. bonny pravi:

  No ja, mislim, da je razpravljanje, kateri izmed “-in”-ov je najboljsi kot razpravljanje, ce je boljse vino ali pivo. Pac, vsak izmed njih ima svoj primeren cas in priloznost za poslusanje. Ravno v tem je car, da bi bila slovenska scena brez katerega koli izmed njih hudo osiromasena.
  Ce ne drugega je najboljsi dokaz za to, da jim rada prisluhne tako moja mama kot jaz, zna se zgoditi, da jih bodo poslusali tudi moji otroci. Pac, pomembno je, da vsi trije zastopajo dobro, ceprav razlicno glasbo.

 20. кандела » Objave » I present you the NEW, THE amazing ASHES dIVIDE! pravi:

  [...] White in kitarist Smashing Pumpkins James Iha. Torej sami odlični glasbeniki, ki jim kakšni naši Kreslini, Predini in Lovšini, pa še marskikdo iz naše glasbene estrade ne bo nikoli segel niti do [...]

 21. Buco pravi:

  Suuper!
  Vlado, tole ti je pa res ratalo.