кандела

Naj se začne češki potopis s Českim Krumlovom

Objavil kandela, dne 2.11.2007

Z mestom, kjer smo prespali prvo noč ali z mestom, pobratenim z našim Slovenj Gradcem.

bratje češkega krumlova

Vse skupaj se je začelo okoli 6h zjutraj. Ko je prišla še zadnja turistka, ki je zapolnila zadnji sedež našega avtobusa, smo se odpravili proti Šentilju. Pot smo nadaljevali mimo Gradca in Linza. Kmalu po tem, ko smo prečkali avstrijsko-češko mejo, smo se ustavili na parkirišču izven Češkega Krumlova, ker v centru sploh ni mogoče parkirati. Vsaj ne, če si avtobus :)

oboki
visok obok, ki povezuje grad z grajskimi vrtovi

Kljub temu, da je bilo vreme dokaj neodločeno, kar pomeni, da tam zgoraj niso vedeli kakšno količino vode naj spuščajo skozi oblake, smo uživali v malem mestecu, ki spada na seznam UNESCOvih znamenitosti. Skozi ogromen kamnit obok, ki podpira prehod z gradu na grajske vrtove, smo prišli do lesenega mostu. Prečkali smo Vltavo in se znašli med prijaznimi hišicami. Zdelo se mi je, kot da smo prišli v majhno bavarsko mestece, namenjeno samo turistom. Kot nekakšne vrste rezervat za turiste.

pogled s hostla
pogled iz najine sobe na bar, kjer sva spila večerno pivo oz. večerni koktejl

Bilo je prijetno. V pol ure je bil človek lahko iz enega dela mesta na drugem. Vmes pa smo občudovali notranjosti mnogih lokalov in izložbe, okrašene s češkim kristalom ter ostalimi drobnarijami med katerimi je bilo zelo veliko babušk oz. matrjošk. Manjkalo ni niti ruskih kučem. Najbolj pa so nas pritegnile izložbe trgovin z lesenimi igračami in … Krtek. Se ga spomnite? Človek sploh ne more verjeti, koliko čeških risank smo pregledali, ko smo bili majhni.

krtek
Krteeeeeeeeek!

Potem, ko smo se nastanili v hostlu, ki je bil situiran na dveh krajih, med seboj oddaljenih le kakih 20 metrov, smo imeli pravo češko kosilo.1 Po kosilu je sledil ogled cistercijanskega samostana Zlata krona in prost preostanek dneva. Nekateri so se porazgubili po picerijah, drugi po gostilnah oz. barih.

hostel
naš hostel

vltava
na poti do samostana smo se sprehodili tudi po mostu čez Vltavo

hodnik v samostanu
hodnik v cistercijanskem samostanu. če dobro pogledate levo steno, boste videli, kako je kriva

Midva sva najprej odšla na malo bolj podroben ogled mesta. Hotela sva pogledati tamkajšnjo sinagogo. Ampak preden sva jo našla, sva jo zgrešila, tako da sva se znašla na tistem delu Krumlova, kjer ljudje dejansko živijo in daleč naokoli niso samo turisti. Medtem se je že stemnilo in dobila sva idealno priložnost, da narediva še nekaj slik nočnega vzdušja.

lokal ob vltavi
lokal ob vletavi v Češkem Krumlovu

cevabčiči
čevabčiči ;)

na prodej
na prodej! je kdo zainteresiran?

vltava
še Vltava skozi Krumlov

Med šetanjem sem in tja naju je kar dobro prezeblo. Vmes je začelo še celo deževati, zato je bila najina končna postaja tistega večera bar nasproti hostla. Naročila sva pijačo, se ogrela in postala prijetno utrujena, za kar je poskrbela tudi umirjena jazz muzika, ki je ustvarjala čudovito vzdušje. Ker sva prejšnjo noč spala samo dobre 4 ure, sva se kmalu (beri: ob 21h) odpravila spat. Bilo je sladko. :D

cerkev sv. vida
noč ima svojo moč … na levi je grad, na desni pa cerkev sv. Vita

pogled na nočni grad
grad

nočna vltava
nočna Vltava

 1. To pomeni goveji zrezek in neke zelo okusne cmoke, ki so plavali v sladki omaki.[]
 • Share/Bookmark

12 odgovorov v “Naj se začne češki potopis s Českim Krumlovom”

 1. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  A greva nazaj? :D

 2. kandela kandela pravi:

  Enkrat ko bo sonce :D

 3. domovoj pravi:

  Tudi jaz sem spal v Travellers Hostel-u (v Brnu in Pragi, imam tudi majico :) pivo pa degustiral v praktično vseh teh fotografiranih gostilnah. Rezultati: http://blog.domovoj.com/2007/07/26/pivo/

 4. homerun homerun pravi:

  Vidim, da je blo fajn…Pi.Roman je povedal, da je poskusil absint. Si ga tudi ti? In kakšen je? :)

 5. kandela kandela pravi:

  Domovoj, mi smo v Pragi tudi spali v Traveller’s hostlu.

  Homerun, Pi.Roman je bolj pogumen glede alkohola kot jaz :) Pa moj želodec je tudi bolj občutljiv kot njegov. No, saj imava v hladilniku eno flaš(k)o asinta. Moj čas bo mogoče še prišel, čeprav me ravno ne mika ;)
  Nekaj več o absintu pa v nadaljevanju, ko “pridemo” do Prage, kjer se je zgodil dogodek, ki ga omenjaš :)

 6. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  krtek pa je še zmeraj tako sladeeeeeeeeek.

 7. Jazzy Jazzy pravi:

  komaj sem čakala poročila… spet nisi razočarala.. čakam še nadaljevanje ;)

  sama sem bila v Pragi, ko sem bila stara 14let smo imeli tam teniški turnir in priprave.. Smo veliko tega obiskali, a se bolj malo spomnem.. mi je bil všeč en dečko v skupini, pa sem samo njega gledala :)

 8. Kašpar Kašpar pravi:

  ČevaBčiči :D D

 9. Mustang pravi:

  Krtek je LEGENDA!

 10. Cimra pravi:

  Ahoj! ;)

  Se strinjam, da bi bilo lepo se 1x iti v krtkovo dezelo… Na Cesko – da ne bo pomote. :D Meni se ni uspelo sneti slik s fotoaparata, ampak ce bo kaksna z “Rozhledne” tocke kolikor toliko (raz)vidna, vama jo lahko posredujem.

  Uzivajta! Na shledanou. :)

 11. kandela kandela pravi:

  Ahoj, cimra!

  Lepo, da si se oglasila :) Glede slik … bi se pa lahko enkrat dobili, da ti pokažeš slike z Nove Zelandije in Avstralije ;)

  Imej se fajn!

 12. bug pravi:

  krtek je CAR! :B