кандела

Uprimo se RTV-ju in PODPRIMO ARITMIJO in FREKVENCO!

Objavil kandela, dne 18.12.2007

Včeraj je bil ponedeljek in ob ponedeljkih se po osmi večerni uri na naši dragi nacionalki predvaja vsaj po mojem skromnem mnenju najboljši in hkrati tudi edini glasbeni program, kar jih premore RTV.

frekvenca

Za mano je bil kar naporen dan. Ko sem prišla s predavanj sem v grlu zaznala, da moje zdravje ni več stabilno in ga nekaj ogroža. Ker sem bila rahlo premražena, sem vase najprej pospravila 0,3 becherovke, v upanju, da bo pobila nekaj bacilov. Potem sem si skuhala čaj, se spravila pod deko, ker je zadnje čase v stanovanju zelo mrzlo in ob čakanju na najljubši glasbeni oddaji prevajala neke kitajske zadeve.

Tam nekje ob 22:30 se je končno začela Aritmija. Spet sem pridno gledala in poslušala. In KAJ (!) sem slišala?! Katarina Čas, ki sicer ni moja najljubša voditeljica, ampak s tem sem se nehala ukvarjati že kar nekaj časa nazaj, je začela govoriti o tem, da je zelo verjetno, da se v letu 2008 ne bomo več gledali. Kaj je zdaj to? V redu RTV, vi kar ukinite Jonasovega milijonarja. Se je že davno izpel. Ampak pustite tistim, ki nas zanima malo bolj alternativna glasba in ostalo, kar spada k njej, da imamo vsaj malo veselja!

Na tem mestu se absolutno strinjam s Tonijem, ko je v včerajšnji (upam, da ne zadnji Frekvenci) rekel, da verjame, da oddaja Na zdravje ne zadovolji vseh glasbe željnih gledalcev RTVja.1

frekvenca

Zato sem se odločila, da se tudi sama odzovem na Aritmijin in Frekvenčin klic v sili in pomagam po svojih močeh. V nadaljevanju mojega prispevka je skopiran tekst, ki so ga pripravili ustvarjalci teh dveh oddaj in ga lahko preberete tudi na njihovi myspace strani.

Dajmo, rešimo ponedeljkove glas(be)ne večere in jim hitro napišimo kakšen podporni mejl :)

aritmija

SLOVO GLASBENIH ODDAJ NA TVS

Dragi naši,
Aritmično obdobje štirih let edinega glasbeno-informativnega tednika na TVS se morda zaključuje. Enako se godi mladi portretni glasbeni oddaji Frekvenca, ki z živimi studijskimi nastopi od letošnje pomladi, v okviru ponedeljkovih Glas(be)nih večerov na drugem, dopolnjuje informativni glasbeni mozaik. Ne glede na to, da oddaji opravičujeta poslanstvo nacionalne TV, ki naj bi za razliko od komercialnih TV gledalcu ponujala izbiro in skrbela tudi za peščico z drugačnimi interesi, se je programsko vodstvo TVS odločilo, da javna TV glasbenih oddaj ne potrebuje, zato se z letom 2008 ukinjata tako Aritmija kot Frekvenca.

Zakaj? Zaradi nujnega šparanja TVS in slabe gledanosti omenjenih oddaj! Ob pavšalnih programskih zaključkih pa se o ozadjih, ki pogojujejo rezultate oddaj za odpis ne govori. Mačehovski odnos TVS do urbane kulture z »manj komercialno glasbo« in posledično »low budget« oddajami brez promocije, smo ustvarjalci morali vzeti v zakup. Ampak tako tudi argument šparanja ne zdrži – z ukinitvijo Aritmije in Frekvence bo TVS presneto slabo na finančnem dobičku.

Očitki s strani glasbenikov (kot tudi gledalcev-ljubiteljev glasbe) na račun pomanjkanja prostora za glasbo na TVS so bili že prej upravičeni, saj TVS ne premore niti izvedbeno enostavnega prostora za predstavljanje glasbene videoprodukcije. Ob ukinjenih Videospotnicah, Sobotni noči, letos pa še Izza odra ter Koncertov, sta Aritmija in Frekvenca v svoji majhnosti (tako finančni kot produkcijski) še zadnji glasbeni oddaji na TVS, ki pokrivata aktiven, predvsem pa kreativen glasbeni prostor. Zanima ju sporočilnost glasbe, ki jo predstavljata z objektivno kritično distanco in je ne izkoriščata v zgolj razvedrilne namene.

Res da se oddaje namenjene glasbenikom in ljubiteljem glasbe ne morejo kosati z dometom »paradnih« oddaj na TVS a dejstvo, da javna TV v prihodnje ostaja brez glasbenih oddaj, pomeni ignoranco in zavračanje številčno sicer manjšega a zato zahtevnejšega, bolj kritičnega in posledično pronicljivejšega kroga kulturne družbe; od alternativnih rock kultur, punka, metala pa vse do elektronske glasbe, hip hopa, etna in jazza. Ob tako eksplicitnem programskem čiščenju in »turboizaciji« programa pač težko ostajamo pohlevno tiho!

Če tudi tebi ni vseeno, bomo veseli tvojega odziva (aritmija@rtvslo.si in frekvenca@rtvslo.si) z mnenjem ali pa zgolj glasom – podpisom za ohranitev glasbenih oddaj na TVS (zbrana mnenja bomo v vednost predstavili odgovornim), sicer pa naj bo to naše pisanje zgolj v vednost in na znanje, da smo ustvarjalci omenjenih oddaj delali s srcem in odgovornostjo do kvalitetnega razvoja domačega glasbenega prostora.

Hvala za sodelovanje in upajmo na boljše čase J,

EKIPA ARITMIJE IN FREKVENCE:
- Katarina Čas – voditeljica Aritmije
- Toni Cahunek – redaktor, voditelj Frekvence in novinar
- Mitja Novljan – režiser
- Miha Šalehar – kolumnist in novinar
- Luka Zagoričnik – kolumnist in novinar
- Miroslav Akrapovič – redaktor in novinar
- Maja Pavlin – urednica in scenaristka

 1. Čisto točnih besed se ne spomnim, ampak bilo je v tem smislu :) []
 • Share/Bookmark

41 odgovorov v “Uprimo se RTV-ju in PODPRIMO ARITMIJO in FREKVENCO!”

 1. akvarij akvarij pravi:

  ne samo, da so nam vzeli Rončela, zdaj pa še to, no!!!!

 2. irena irena pravi:

  svašta … a sploh še obstaja kakšna glasbena oddaja na slovenskih kanalih, ki ne bi bila posvečena glasbi “za širši okus”? Čarli tv ne velja :mrgreen:

 3. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

  Mene pa zanima, če nas je res tako malo, ljubiteljev alternativne glasbe? In … kaj ni RTV javni zavod, ki mora skrbeti za raznolik program, tudi če ni ravno “donosen”? Saj zato plačujemo RTV prispevek.

 4. buba švabe buba švabe pravi:

  Kaj se bunite? Saj je zadnjič bil na sporedu dokumentarec o zgodovini, izdelavi in nedavni rekonstrukciji orgel v ljubljanski stolnici. Pa še ponovitve so bile potem.

 5. Dinozaver pravi:

  Ej, nehajte že jokcati in pozabite na državno televizijo. RTV prispevek se plačuje zato, da trume FDV-jevcev niso na cesti (pa ne mislim nič slabega o njih, da ne bo pomote), grobo rečeno. Ali ni to tudi nekaj vredno? Dokler bo tisti bajsi na čelu programskega sveta (ali kaj je že tisti nabrekli organ?), bo ena sama veselica, brez skrbi. Drugič pa pamet v roke na volitvah, a ne?

 6. Metka pravi:

  Še malo, pa bomo res lahko za zajtrk, kosilo in večerjo na RTV-ju spremljali maše. :)
  Vsaj reality show “celibat” bi lahko imeli. :P

 7. Mirko pravi:

  In seveda nihče ne omeni da v novi sezoni prihajajo nove glasbene oddaje… samo da se “njihove” ne ukine.

 8. tom pravi:

  Se strinjam, pa namesto nogometa Arsenal:Chelsea, ki je bil napovedan je bila PONOVITEV biatlona s Pokljuke. Res kul.
  Hribarja so prestavili na nemogočo uro, ne vem zakaj jih ni odjebal!? Zdaj še Aritmijo ukinjajo, počasi pa bodo dali še Studio City na nov termin, mogoče v pon. ob pol 23h. Pa še Zlatkota Zakladkota več ni!
  Mi budale pa to plačujemo…

 9. Krater pravi:

  Dokler je v Sloveniji na oblasti “domobranska” veja bomo na javno televizjo dobivali samo religijozne odaje , pa še te samo rimokatoliške , torej oddaje skupine ,sekte….,kakor hočete,ljudi
  kateri so že v prihodnosti stregli po slovenskih življenjih,prostoru,blaginji…………..Torej tukaj se pokaže primitivnost in nedojemanje ter nam hkrati pokaže tendenco razmišljenja o slovencu po svetu , na željo nekaterih ki so tako ali tako prišli ali iz Argentine ali od kje drugot. Vprašam se zakaj!?
  Da pa se ukine oddaja o alternativni oziroma drugačni glasbi,za primer lahko navedemo tudi oddajo Rončela,kaže na to da se nekdo nečesa drugačnega boji in želi to preprosto izkoreninit,uničit.
  Približno nekaj takšnega kot so nacisti počeli z Židi , ali pa, kar še bolj razžalosti, z invalidi in hedikepiranimi(duševno ali telesno zaostalimi) ljudmi in otroci. Preprosto so jih odstranili
  saj bi z DRUGAČNIMI imeli preveč dela in stroške.
  Torej če se malennkost ozremo po vladajoči strukturi in opoštevamo njeno željo po oblasti,hkrati pa se ozremo na priimke in preteklost posameznikov ugotovimo, da so njihovi predniki že med in pred drugo svetovno vojno sodelovali z nacisti še prej pa z kriminalno pedofilsko organizacijo ki ji danes pravimo popularno RimoKatoliškaCerkev.In če še za konec dodam za Slovenijo ravno pravšnji moto VSI DRUGAČNI VSI ENAKOPRAVNI mislim da sem s tem povedal vse!!!!!!

 10. kotao pravi:

  lepo vas prosim! škoda časa za gledanje takšnih bolnih oddaj, da ne omenjam denarja… naj ti ljudje (zgoraj našteti) raje počnejo kaj produktivnega! res se mi smilijo…

 11. Jure pravi:

  Najbolje bi bilo, da se ukine celotna RTV hiša s kompletnim RTV programom in obvezno naročnino (imam kar nekaj “lepih” izkušenj z njihovo pogoltnostjo), namesto stavbe pa se na isti lokaciji v opomin in spomin ponovno postavi ZOO, kakor nekdaj.

 12. Bozzo pravi:

  Predlagam vsem slovencem, da napišemo odstopno izjavo za plačevanje RTV naročnine. Če bi to naredili vsi, nas tako ali tako ne bodo mogli več “FILAT Z D…..”! Tako mislim, da se rešimo mnogo problemov, vsaj za nekaj časa.Raje ta denar namenimo kulturnim ustanovam, ki pa so pri nas zelo slabo podprte iz strani države!

 13. fittipaldi fittipaldi pravi:

  RTV si ustvarja ciljno skupino, med katere prosto misleče pač ne prištevajo. Saj ni problem, v bistvu nam delajo uslugo. Sem prepričan, da bi konkurenca rade volje prevzela omenjeni oddaji.

  Mimogrede, za Rončela mi je pa resnično žal. Milesu Davisu navkljub.

 14. radovednez pravi:

  Tudi mene zanima, ali ne bodo na sporedu nove glasbene oddaje?

  Sicer pa se je prenos maš na RTV začel še pod vladavino LDS.

  Dokumentarec o obnovi orgel pa pač ni bil namenjen najširši raji, niti vernikom, ampak tistim, ki jih zanima kulturna dediščina. To bi lahko vedeli.

  Ko sem bral prispevek kandele sem ujel nekaj o “sporočilnosti” glasbe. Spomnim se, ko so Arsena Dedića pred leti vprašali nekaj v zvezi s sporočilnostjo njegove glasbe. Nekoliko posmehljivo je odgovoril, da če bi hotel kaj sporočiti, bi napisal pismo, ne pa glasbe.

 15. radovednez pravi:

  “Sem prepričan, da bi konkurenca rade volje prevzela omenjeni oddaji.”

  Dream on. Saj bi jih lahko že do zdaj, mar ne? Komercialna TV ne bo prevzela oddaje, ki nima gledanosti.

 16. Oskar pravi:

  Na zdravje.

 17. radovednez pravi:

  Mimogrede, zakaj je t.i. alternativa bolj “urbana”?

 18. majki pravi:

  @# radovednez: Poglej si en del Kmetije in boš takoj vedel!

 19. behemot pravi:

  Strinjam se, da bi morala nacionalka ustvarjati in predvajati oddaje, in ne samo glasbene, ki zahtevajo nekaj več umskega napora in so hrana za dušo.
  Da je včasih potrebno pokazati kak dokumentarec iz povojnih let preveč, pa je Krater lep dokaz. Vidi le domobrance in Argentince, ki so krivi za vse. Več deset tisoč živalsko pomorjenih ljudi s strani komunistov, je za njega nepomembno dejstvo. Danes niso domobranci in komunisti, Krater. So le kapitalisti. In glej ga zlomka, med bivšimi komunisti jih je največ.
  Zašel sem. No, pa še tole. Od kje ideja, da je Aritmija oddaja za urbano, Na zdravje pa ruralno populacijo? Že res, da mestni trenirkarji ne poslušajo polke in valčka (jaz sicer tudi ne), ker so jim bližji arabski ritmi in romske trube.
  Če boste dobro pomislili, boste ugotovili, da so skoraj vsi pomembni (pisatelji, skladatelji, izumitelji…) slovenci izšli iz ruralnega in ne urbanega okolja.
  Prešeren: “O, Vrba draga vas domača. . .”
  Puh, Gregorčič, Vega . . .

 20. had pravi:

  javna televizija.. javen denar.. demokracija.. in potem ukinjajo vse, kar je gledljivega..

  bljak, bljak, bljak..

 21. Jaka pravi:

  Skoraj bi stavil, da vas vsaj polovica, ki spodbujate “peticijo”, ni nikoli gledala teh dveh oddaj.

  Gledanost je slaba in zato oddaje ukinjajo. Če bi bila gledanost fuuuuuuul velika bi oddaja ostala.

 22. janezg pravi:

  STRINJAM SE DAJE PROGRAM NA NACIONALKI SLAB ANPAK TUDI DRUGE KOMERCIALNE ODAJE NISO BOLŠE ZATO PROSIM NEZAVAJTE LJUDU

 23. jazsemjaz pravi:

  Meni se pa zdi dobro, da se slabe oddaje ukinjajo. Če nimaš niti 2% gledanosti, potem je bolje, da oddajo ukineš ali pa jo na novo zgradiš – z novimi voditelji, ki so po možnosti tudi poznavalci glasbe.

  Ti dve oddaji sta za moje pojme imeli večji namen se delati norce iz raznih Murkotov, Milerjev, kot pa se posvečati alternativni glasbi. Oni iz ferkvence tako ni spelajl oddaje, da nebi pol ure govoril zakaj je Fredi Miller slab glasbenik, obenem pa se je prilizoval vsem tistim, ki so prišli nastopati v njegovo oddajo, pa če smo čisto iskreni jih prav tako polovica ni dosegala nobenega posebnega standarda.

 24. jazsemjaz pravi:

  Meni se pa zdi dobro, da se slabe oddaje ukinjajo. Če nimaš niti 2% gledanosti, potem je bolje, da oddajo ukineš ali pa jo na novo zgradiš – z novimi voditelji, ki so po možnosti tudi poznavalci glasbe.

  Ti dve oddaji sta za moje pojme imeli večji namen se delati norce iz raznih Murkotov, Milerjev, kot pa se posvečati alternativni glasbi. Oni iz ferkvence tako ni spelajl oddaje, da nebi pol ure govoril zakaj je Fredi Miller slab glasbenik, obenem pa se je prilizoval vsem tistim, ki so prišli nastopati v njegovo oddajo, pa če smo čisto iskreni jih prav tako polovica ni dosegala nobenega posebnega standarda.

  Jaz pravim naj zaposlijo glasbeno bolj izobražene in konsistentne voditelje. Po mojem imajo ti boljšo formulo za uspeh.

 25. radovednez pravi:

  @Majki

  “@# radovednez: Poglej si en del Kmetije in boš takoj vedel!”

  Prvič, kmetija se predvaja na komercialni TV. Drugič, mi lahko pokažeš strukturo gledalcev Kmetije? Jih je več iz urbanega okolja ali več s podeželja?

 26. radovednez pravi:

  Stanje duha v Sloveniji je res v podnu. Zdaj je mestnemu človeku izpod časti že to, da bi pogledal kak prozor iz podeželja (pa ne mislim zdaj tistega butastega šova). Očitno je predpogoj za “urbanost”, da veš čim manj o naravi. Ali mogoče to, da si zidar (zidar -> beton -> mesto -> urbanost)?

  Prav tako se za ateista na spodobi, da gleda oddajo o obnavljanju cerkvenih orgel.

 27. mustang pravi:

  @Behemot: Normalno da mamo Slovenci več “pomembnežev” iz ruralnega območja. A ti mislš, da je blo v Prešernovih časih kej urbanega?? Še dons je to kar mal nedefiniran termin v SLO… Sploh pa je težko ločt urbane od neurbanih, če je večina urbanih šele 1. al pa 2. generacija “meščanov”.
  @Radovednež: Prenosi maš so se pod LDS začel, ker so se moral začet, pa naj je bla kera kol oblast takrat gor. V imenu nove demokracije pač. O sporočilnosti glasbe ne bi dvomu, čeprav izvajalci kdaj rečejo kake buče o tem. Če maš besedilo, sporočaš. Pa karkol da je. A ti dvomš, da več ruralnega občinstva gleda šou, kot je Kmetija. Poglej si še kake izobrazbene sheme gledanost, pa se boš mogoče le razsvetlil….. Pa ne mislm, da je kdo bolši zarad česa, al pa kej podobnga.

 28. Zanimive povezave 12/18/2007 | Drugi dom pravi:

  [...] кандела » Objave » Uprimo se RTV-ju in PODPRIMO ARITMIJO in FREKVENCO! (Še brez glasov)  Loading … [...]

 29. vranika pravi:

  vse gre v K—-

 30. Primož pravi:

  mogoče pa nam je res posredovana samo ena plat resnice. Mogoče nas v novem letu čaka nova oddaja, ki pokriva podoben spekter glasbe in gledalce. (res je, sm večni optimist)

  V vsakem primeru podpiram take oddaje, naj bodo aritmija, frekvenca, izza odra ali še najboljše vse tri vsaj enkrat na teden!!!

 31. seka pravi:

  mislim, da se tukaj ne gre toliko za gledanost.
  sej verjetno hidak (mostovi) in maše ne gleda tut vsak peti slovenc, pa vseeno ostajajo na programu. če je že madžarska manjšina “ogrožena vrsta”, smo “alternativci” tut. in če poskrbijo za eno vrsto, zakaj ne bi še za drugo!?!?!????
  ah, miha ostaja s toplovodom;)
  luka zagoričnik s svojo oddajo na študentu.
  ..ampak ni isto.
  držimo pesti.-

 32. mustang pravi:

  @Seka: Kar res, kar si napisu. Vskamu mal žulejna na rtv-ju. Sam hidak ma osnovo u posebnem zakonu, tut če ga nben ne gleda, ga ne morjo ukint…

 33. seka pravi:

  napisala ;)

 34. radovednez pravi:

  @mustang

  O sporočilnosti glasbe se strinjam. Tisto sem navrgel le kot zanimivost.

  Zakaj pa so se morali prenosi maš začeti? Najbrž se strinjava, da bi se na uvedbo teh maš gledalo povsem drugače, če bi takrat vladala nasprotna politična opcija. V tem primeru bi šlo za nasilno pokristjanjevanje s pomočjo cerkvi lojalne politične opcije. A ker so bili takrat v vladi LDS, se je to pač “moralo zgoditi v imenu nove demokracije”. Ali drugače – na vsako stvar gledamo tako, kot nam ugaja (ali kot želimo slišati). Objektivno gledanje pa je za Slovence še vedno nekaj vesoljskega, nedosegljivega. In prav za to gre v primeru omenjenih glasebnih oddaj. Vsako odločitev vodstva RTVSLO je potrebno takoj postaviti v kontekst politike in po možnosti najti v ozadju zahrbten interes Cerkve v navezi z Janšo.

  Ne vem, koliko ruralnega občinstva procentualno gleda Kmetijo. Vem pa iz prve roke, da mnogo “urbanega” prebivalstva to sranje z velikim zanimanjem gleda. Če je nekaj v mestu, še ne pomeni, da je urbano.

 35. radovednez pravi:

  Ko prebiram komentarje t.i. alternaticev, se mi zdi, da je predpogoj, da se nečemu reče alternativa to, da je zanimanje za to stvar izjemno majhno. Oddaj, ki bodo predvajale takšne alternative bi tako lahko bilo neskončno mnogo. Torej je tudi med alternativo treba delati selekcijo. Ne more biti edini pogoj za predvajanja na javni televiziji ta, da je zanimanje majhno. Tudi alternativcev je več vrst in tudi njim morda ne sede katera od teh dveh oddaj.

 36. mustang pravi:

  @Radovednež: Cerkev ma zmeri neki za bregom, to je res. So se pač naučil,da politka se ne igra na prvo žogo in pred javnostjo. Jaz uporabljam izraz pokatoličevanje. Namreč, po svetu obstaja dosti krščanskih skupnosti, ki na originalni Kristusov nauk dajo nekaj. Katolištvo pa je od iskonskega krščanstva million miles away…. s svetlimi izjemami, seveda.
  Kar se pa tiče urbanih kmetov, so dosti bolj u podnu kot taprau ruralni kmet, se strinjam, če si tohotu povedat s tem, da mestno ne pomeni urbano po defaultu.
  Kar se pa tiče tega, da je pogoj za bit alternativc malo zanimanje, prej je to blo skor res. Po Nirvani, Metallici in ostalimi supersellerji, pa je meja precej zabrisana.

 37. Igor Đukanović pravi:

  Sam nimam televizorja. Ampak, če se ne uprem pri kvalitetnih TV glasbenih oddajah, kdo bo naslednji. Radio pa imam… (In v Križanke bi tudi še kdaj šel.)

 38. gyzar gyzar pravi:

  boli me kurac, televizija je mrtva.

 39. кандела » Objave » Underconstruction pravi:

  [...] s katerimi se ponavadi srečamo čisto naključno, ali pa če gledamo in poslušamo vse bolj izumirajoče oddaje, ki so posvečene med širšimi množicami manj popularni glasbi. Le kam [...]

 40. кандела » Objave » RSQ - drugačna, zanimiva, glasbena … revija pravi:

  [...] medijskem prostoru vse manj in manj prostora za drugačno, ne-popularno glasbo. Ukinili so nam Aritmijo in Frekvenco, začetek Vidmarjevega Drugega vala na Valu 202, ki se je včasih ob nedeljskih večerih začenjal [...]

 41. Tilen pravi:

  Se dobr, da so skinli to oddajo… ce bi zamenjal to antipatično, naduto, polno same sebe Katarino, bi bla modoče čist kul oddaja. Se opravičujem vsem njenim fenom, sam če bi jo mal poslušal, bi vm blo list jasn o čem govorim… Katarinca, mogoče zdele res zgledaš 25, ampak zunanji videz gre! (ne morem rečt lepota ker men se ne zdiš lepa)…