кандела

Gospodična, vi ste lepi kot plakat!

Objavil kandela, dne 17.03.2008

Plakati so ena zelo zanimiva reč. V nas lahko zbudijo razna čustva. Plakati, ki v tem času krasijo naše poti, nas nagovarjajo predvsem k nakupovanju. Med njimi se sicer najdejo tudi taki, ki propagirajo kakšno kulturno prireditev, ali samo priporočajo obisk kinodvorane, kjer se vrti nov, odličen, oh-in-sploh, super holivudski film.

Ob plakatih se lahko tudi nasmejemo. Ko opazujemo stare plakate, se lahko nasmejemo prisrčnemu načinu, ki so ga včasih uporabljali oglaševalci. Konec koncev lahko preko njih spoznavamo kulturo davnih časov.

Namen plakatov je bil in ostaja propaganda oz. reklamiranje, prepričevanje ljudi, da je nekaj tako zelo dobro, da si zasluži njihov denar.

Na namig moje sestre sem se tudi sama odpravila v Tivoli, kjer se nahaja Mednarodni grafični likovni center mglc, in si ogledala razstavo jugoslovanskih plakatov iz obdobja med svetovnima vojnama. Sledi poročilo z ogleda :)

Plakati v Ljubljani med obema svetovnima vojnama (4.3.-13.4.2008)

mglc

Pred slikami pripisujem še uradno besedilo ob razstavi, ki ga najdete v mglc-jevem napovedniku za leto 2008:

Ena od posledic uporabe tiska v petnajstem stoletju v Evropi je nastanek plakata, vsespolšno uporabnega sredstva za oglaševanje, prepričevanje, opozarjanje in informiranje, ki že stoletja spremlja dogajanje po svetu. Tako so tudi plakati, ki so jih lepili na javna mesta po Ljubljani med obema vojnama, obveščali o aktualnih političnih dogodkih, klicali na volitve, napovedovali poglobitev železnice, opozarjali na posledice človekove razvede čezmernega pitja alkohola, vabili v cirkus, gledališče in kino, oglaševali blagovne znamke Zlatoroga, Ilirije, Peka, cigaret, koles, motorjev in celo avtomobilov. Njihove podobe in sporočila opozarjajo na moč vizualne kulture, ki je bila drugačna v času, ko plakat še ni imel konkurence v televiziji, internetu in jumbo plakatih. Večina izmed več kot 150 razstavljenih plakatov, skrbno spravljenih v Mestnem muzeju Ljubljana, Narodnem muzeju Slovenije, Narodni in univerzitetni knjižnici, Narodni galeriji, Zgodovinskem arhivu Ljubljana in zasebnih zbirkah, je prvič po prvotni uporabi ponovno na ogled javnosti. Med njimi so nekateri najstarejši, natisnjeni na našem območju. (Info 10, Program mednarodnega grafičnega likovnega centra v letu 2008)

koga naj volijo korošci
navodila Korošcem, kako oz. koga naj volijo

rakija ubija
rakija ubija

kino dvor
vabimo vas v kino …

filmske napovedi

obiskovalci razstave
v mglc nisem bila sama

obiščite slovenijo
privoščite si počitnice v Sloveniji

planinski ples
pleš!

kadite cigarete
danes je bolj modern slogan: Kajenje škoduje zdravju …

bizjakovi keksi
mmmmmmm, jaz bi tud …

 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “Gospodična, vi ste lepi kot plakat!”

 1. chef chef pravi:

  Odlično, to bom šel pogledat!

  Hvala.

 2. Darja Darja pravi:

  O, hudo. Zanimiva razstava. Vredna ogleda.

 3. homerun homerun pravi:

  Zanimivo. Samo nekaj me zanima. Kaj pa če gospodični plakat ni lep? Potem tudi ona ni lepa? ;)

 4. Aleš pravi:

  Planinski ples je zakon!

 5. kandela kandela pravi:

  Chef, ni za kaj ;)
  Homerun, po moje nobena gospodična ne bi rekla, da ji plakat ni všeč, če bi to pomenilo, da je ona grda. Če se pa katera pretirano razburja, pa najbrž ni ravno simpatična, a ne :D
  Aleš, meni je od teh, ki se jih da videti na mojem blogu, najbolj všeč zadnji z Bizjakovimi keksi … prvi otrok se je tako čudno namršil, da nisem prepričana, če so bili keksi res tako dobri ;)

 6. 1tastar 1tastar pravi:

  Plakat izvira iz plaque, ploščat.

  Me spominja na tisto o deketih:
  “spredaj dila, zadaj ploh!”

  Takšna bi bila lepa kot plakat ;)