кандела

Ruski posladek – Jevgenij Eduardovič Ciganov

Objavil kandela, dne 30.03.2009

Preden sem se imela namen spraviti k eni od knjig, ki jih prebiram za diplomo, sem pokukala še na spletno stran ruske Elle, kjer ponavadi najdem kakšen prav zanimiv članek za izpopolnjevanje ruščine. Naletela sem na članek z naslovom Poletna kolekcija, v katerem so predstavili nekaj posebnih moških iz sveta filma in glasbe … Na drugi strani članka se je znašel ruski igralec Jevgenij Eduardovič Ciganov oz. Евгений Эдуардович Цыганов. Ob njegovem imenu je bila spodnja slika …


Jevgenij E. Ciganov

Moj pogled so najprej pritegnile njegove oči, potem pa rusko ime. In Kandela ne bi bila Kandela, če ne bi njegovega imena takoj skopirala v ruski iskalnik Jandeks in začela brskati. Sledilo je prav zanimivo naključje. Na Jevgenijevi spletni strani sem prebrala besedno zvezo Piter FM (Питер FM), ki označuje ime ruskega filma, ki mi ga je pred nekaj dnevi posodila prijateljica, da si ga ogledam. In, guess what … Jevgenij Ciganov igra naslovno vlogo v tem filmu.

Seveda sem takoj pobrskala tudi za slikami igralca, ki je 15. marca praznoval svoj 30. rojstni dan. Sledil pa je v tistem trenutku nujen ogled filma Piter FM1 :D

Na koncu ni bilo nič z branjem knjige za diplomo …


Jevgenij oz. Maksim iz Pitra FM

Piter2 FM je zelo simpatičen ruski film. V bistvu je simpatična romantična komedija, ki pa nikakor ni pocukrana. Jevgenij v filmu igra arhitekta Maksima, ki na poti do svojih novih nemških delodajalcev, sredi prehoda za pešce po naključju najde telefon, ki ga je izgubila radijka Maša. Simpatična Maša se z Maksimom ves čas dogovarja kdaj in je kje se bosta srečala, da ji bo vrnil telefon. Maksim medtem ves čas posluša radijsko postajo Piter FM, ampak niti sluti ne, da je gospodična na drugi stani radijskega sprejemnika tisto dekle, ki jo vedno znova čaka ali zgreši.

Več o filmu ne bom napisala, da ne bo zaradi izdaje konca kdo slučajno jezen name ;) Dodatne informacije so tako ali tako na povezavah, ki sem jih dodala v tekst in na svetovnem spletu.


Jevgenij kot Maksim v Piter FM

Raje se še malo posvetimo Ciganovu, ki je, sodeč po zadetkih na internetu, med bolj priljubljenimi ruskimi igralci. Se nič ne čudim :) Tudi mene je tako zelo očaral, da bi ga lahko gledala cel dan. Še najraje pa bi si vedno znova in znova predvajala Piter FM. Ne samo zaradi Ciganova, ampak tudi zaradi Peterburga, ki me je očaral tisti trenutek, ko sem izstopila iz vlaka na Moskovskem vokzalu. Da ne omenjam močne želje po Rusiji, ki se je ob ogledu filma spet zbudila v meni. Le kaj je na tej Rusiji?!? Ne morem in ne morem ugotoviti s čim me je ta ogromna in raznolika dežela, za katero se mi zdi, da je v bistvu sploh ne poznam, tako zelo začarala … Lahko povem samo, da sem na neki način prav zaljubljena vanjo :oops: In zdaj je tukaj še Jevgenij Ciganov :cool:

Igralec, ki je že kot mlad fant (od 9 do 13 leta) igral v Gledališču na Taganki, je zaključil glasbeno šolo za klavir. Med leti 1993 in 1997 je igral v rock skupini A.S. Ko so razpadli, je s prijateljem ustanovil novo skupino z imenom Grenki (rus. Гренки), s katero so do leta 2004 veliko igrali po raznih klubih in izdali celo en album. Leta 1997 je začel študij režije, štiri leta kasneje pa je bil sprejet v ansambel moskovskega gledališča, ki se imenuje po Petru Fomenku.3 Na filmskem platnu je debitiral leta 2001 s filmom Jurija Grimova Zbiralec (Коллекционер). Do danes je posnel že 19 filmov.

Naj za konec napišem samo še tole … vse kolegice (bodoče) rusistke, ki ste po tem, ko ste se vrnile iz Rusije, govorile, da Rusi niso dobri … Jevgenij E. Ciganov je (vsaj zame) dokaz, da ste se presneto zmotile. Tudi na lastne oči sem videla kar nekaj prav simpatičnih in zanimivih Rusov, ko sem bila v njihovi domovini.


Jevgenij E. Ciganov na zelo poseben način

 1. Za tiste, ki znate rusko … na enem od ruskih blogov sem našla slike iz filma in zapis o tem, da se je avtorica znašla v Peterburgu ravno med snemanjem filma.[]
 2. Piter je krajše ime za Sankt Peterburg[]
 3. Мастерская Петра Фоменко[]
 • Share/Bookmark

13 odgovorov v “Ruski posladek – Jevgenij Eduardovič Ciganov”

 1. Viki pravi:

  “Rusalko” še ti priporočam za ogled. Jevgenij Ciganov tam igra glavno moško vlogo ;)
  Vtis po ogledu fima je takšen: “ruska Amelie” :) Sicer ni slab film, dobil je celo nagrado za režijo na festivalu Sundance.

 2. kandela kandela pravi:

  Привет, Вики!
  Я постараюсь посмотреть этот фильм – Русалка.
  Pravkar v ozadju poslušam razpravo iz oddaje Закрытый показ с Гордоном in se neizmerno zabavam nad dejstvom, kako se je razburil pisatelj Dmitrij Bikov, ker ne razume, kaj je režiserka tega filma, ki je narejen kot ena glamurozna reklama, hotela povedati :lol: Zdaj si moram res najti ta film :)
  Спасибо большое za predlog! (A se to reče: за предложениe ali за предлог?)

  Lep pozdrav v Moskvo iz deževne Ljubljane ;)

 3. Damjana pravi:

  Питр ФМ мне тоже понравился. (pa upam da ga nisem preveč pihnila)

  Sem se ob branju zapisa na blogu (link na opombi št.1) ponovno spomnila vsebine. Res luškan film.
  Strinjam se, da ima Rusija nekaj, kar človeka lahko “potegne”. Takoj bi šla ponovno v Moskvo, še raje pa v Peterburg (nekoč, zagotovo), malo v Sibirijo pa še kam.

  Hvala za vse linke, zdaj grem pa še pogledat, kaj je s tole Rusalko :)

 4. Viki pravi:

  Привет-привет! Гордон – лапочка, я с удовольствием смотрю его передачи!

  ЗЫ. “Спасибо за предложение”

  ЗЫ.ЗЫ. V Moskvi tudi dežuje…

 5. Klemenko pravi:

  Ja, slovenske šudentke bi morale hlepet 24 ur na dan za Rusi, ne pa da se nekaj zmrdujejo, da niso dobri. Ruski moški vedno plača ženski, ji odpre vrata, sleče plašč, jo pospremi džentelmensko iz lokala, razmišlja namesto ženske, kam, kako in kdaj, vzame taksi, če je treba. Tudi če nima denarja, vzame kredit, da le ne izpade pred žensko kmet. Je pa res, da najbrž tem slovenskim študentkam Rusi niso všeč zaradi obrambnega mehanizma, ker jih gotovo tam ni nihče povohal, konkurenca je pač pri Rusinjah prehuda :) Pa tudi znašle se ne bi najbolje ob tem džentelmentstvu, aristokratski etiketi, zmedla bi jih ta pretirana pozornost, zato je še najbolje, da naprej furajo vaško obliko feminizma in uživajo ob komadu Keš pičke :)

 6. mimi pravi:

  Klemenko, in ti si eden izmed tistih, ki vrti omenjeni komad, al mas kredit zato da ne izpades kmet?

 7. Deklina pravi:

  Ali se ta film da dobit v slovenskih videotekah? Sliši se fajn :)

 8. kandela kandela pravi:

  Klemenko, tako kot moje kolegice včasih vse Ruse mečejo v en koš, si ti s svojim komentarjem vse Slovenke vrgel v en koš. S tem se pa jaz ne strinjam ;)

  Mimi, :lol:

  Deklina, nimam pojma, če se da Piter FM dobiti v naših videotekah. Najbolje, da se obrneš kar nanje.

 9. Klemenko pravi:

  Kandela, nisi dobro prebrala, še enkrat si pozorno preberi, nisem govoril o vseh Slovenkah – napisal sem: “tem slovenskim študentkam”, in to se nanaša na te študentke, ki jih najprej omenjaš ti v svojem blogu, čudi me, da potem narobe razumeš. Saj bi sprejel kritiko, samo očitek, da govorim o vseh Slovenkah, pa je popolnoma zgrešen. Ta očitek si najbrž napisala v neki ihti, ker si vedela, da ti ni všeč to, kar sem napisal in bi me rada pokritizirala, nisi pa točno vedela, zakaj.

 10. kandela kandela pravi:

  Klemenko, moj komentar res ni bil napisan v ihti, priznam pa, da sem ga v kamen oz. da sem zgrešila. Nekam površna sem danes :oops:

 11. Klemenko pravi:

  Mimi, jaz nimam ničesar skupnega s samim seboj, zato na moj tekst glej kot na nekaj samemu sebi lastnega.

 12. Ivica pravi:

  pozdrav…
  slucajno sam preko ciganova dosao na vas blog :-)
  zanimljivo, rezirao sam njegovu ispitnu predstavu 2000. u Moskvi. Igrao je glavnu ulogu Julijana u Pasolinijevom SVINJCU. Jako sam ponosan na njega, sjajan glumac…

 13. kandela kandela pravi:

  Ivica, najlepša hvala za komentar. V čast si štejem, da je nekdo, ki je sodeloval s Ciganovom, prišel do mojega bloga in za sabo pustil tudi vidno sled.

  Upam, da se kdaj srečava v katerem od slovenskih gledališč, če ne osebno, pa s kakšno vašo predstavo :)

  Ciganova pa sem drugače pred kratkim videla tudi v filmu Rusalka, kjer je bil spet odličen. Sam film pa je name naredil nek čuden vtis, ki ga ne morem ravno definirati … ko je bilo konec, me je stiskalo v prsih in v očeh so se nabirale solze …