кандела

Polnjenje domače lekarne

Objavil kandela, dne 3.07.2009

Spet je minila cela večnost odkar sem bila doma v Bohinju. Poleg diplome, dela in še česa, je časa kar zmanjkovalo. A sva le našla dva dneva in se odpravila na (meni) najlepši konec Slovenije ;)

Spomnila sem se, da sem že konec maja, ko sva se odpavila nabirat šmarnice1, razmišljala, da je treba uloviti začetek julija, ko tam gori rastejo tudi zdravilne rože, kot sta arnika in šentjanževe rože. Zato sva se odpravila v stričev rot2, kjer sva nabrala cvetje.


šmarnica


rot (konec maja) :)

Nekaj arnike in šentjanževk sva pustila pri nas doma, ostale pa sva odnesla s sabo in jih namočila. Cvetove arnike sva utopila v 90% alkoholu, šentjanževke pa prelila z olivnim oljem, jih dala na sonce in sedaj pridno čakava, da rože spustijo sokove in obogatijo alkohol in olje :) Nabrala sva si tudi nekaj materine dušice, da bova lahko kuhala čaj.

Na arniko in šentjanževo olje imam zelo žive spomine. Predvsem na arniko. Ko sem bila majhna, sem veliko tekala naokoli. Predvsem poleti. Zelo “rada” pa sem tudi padala po tleh in moja kolena so velikokrat krvavela. Ko sem videla kri na kolenih, me je kar zmrazilo, saj sem vedela, da me doma čakata mami in stara mama, ki me bosta najprej napadli z arniko, da bi razkužili moje rane. O, joj, kako je to peklo!

Ampak zdaj sem že velika punca in počasi moram narediti malo svoje domače lekarne. Predvsem bi se rada naučila kakšnih trikov naših mam in starih mam. Za naslednje rodove, seveda :) Upam samo, da bodo takrat še vedno rasle tudi vse te rožice.

Za konec še nekaj fotomateriala …


arnika


šentjanževe rože ali šentjanževke z jagodami


šentjanževnke + jagoda + arnika


arnika v alkoholu in šentjanževke v olivnem olju


materina dušica – ta bo pa za čaj

 1. Na nadmorski višini okoli 1000 metrov rastejo šmarnice šele konec maja – za moj rojstni dan :) []
 2. Naj razložim … rot je planina oz. za (večji) travnik, kamor se hodi poleti kosit še dodatno seno za živino. Včasih so v rotih ostajali več dni, zato je ponavadi na teh travnikih tudi senik, kamor so pospravili seno in ga kasneje hodili iskat. Primer rota lahko vidite na drugi sliki, drugače gre pa verjetno za izpeljanko iz rovt :) []
 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Polnjenje domače lekarne”

 1. tinkerbell pravi:

  pohvalno,da se se najdejo mladi s takimi zanimanji.
  za kaj je pa dobr caj iz materine dusice?
  jsm slisala (pa ne vem,kok je to kej res,ampak mogoce ti bl ves),da jo nekteri klicejo tut divji origano in da dobr izpade na pici oz. v raznoraznih omakcah.

 2. kandela kandela pravi:

  Tinkerbell, najboljšo razlago za materino dušico boš našla npr. tukaj ali tukaj … Tudi jaz se moram še marsikaj naučiti o teh rastlinah :)

 3. pok luka pravi:

  Šentjanževka me pripeljala do sem,kjer me Komna spomni na Komarčo in Črno jezero.
  in nahrbtnik se že polni- jutri se hladim pri Črnem jezeru.
  Pa še to,BOHN JE RES TA NAJ TA LEPŠ.Kadar sem koga hotel navdušit za hribe sem imel
  dve lokaciji Martuljški slapovi ali pa RUDNICA-deluje.
  Pa še Pokluka pod Bohinj spada tako da so ti konci najlepši!!
  Pozdrav,pridem še kdaj