кандела

Okus Peterburga

Objavil kandela, dne 11.03.2010

Skoraj vedno, ko se spomnim na Rusijo in Peterburg, se spomnim tudi na palačinke, polnjene z gobami v kisli smetani in sirommmmmmm. Nekajkrat sem to poslastico zimprovizirala tudi sama. Priprava sicer vzame nekaj časa, a se splača. Če mi ne verjamete, poskusite sami ;)

Meni je najbolje, da si najprej pripravim gobe. Pol kilograma svežih šampinjonov olupim in jih narežem na lističe. Nato si pripravim maso za palačinke, jih spečem in pokrijem s krožnikom, da čim dlje ostanejo tople. Že je na vrsti praženje gob, ki jim na koncu dodam še kislo smetano. Polovico še tople palačinke obložim z gobami v kisli smetani, jih potresem z naribamin sirom, posujem s peteršiljem, zvijem in že je na vrsti uživanje.

Kaj potrebujemo za takšno kosilo oz. za palačinke in približno šest gobovih nadevov?
˙0,5 kg gob (verjamem, da so, ko je sezona, odliična alternativa šampinjonom tudi jurčki ali lisičke)
˙približno 3 ali 4 jedilne žlice kisle smetane (naj vas vodita vaš občutek in okus)
˙sir (količna je odvisna od tega, kako radi imate sir – igrajte se)

palačinke (moje običajne merice):
˙2 jajci
˙približno 0,5 litra mleka
˙ščepec soli (kadar se mi zahoče palačink z bolj slanimi namazi, dam vanje malo več soli, da so že same palačinke bolj slane)
˙ščepec sladkorja
˙moka – točne količine ne morem napisati, ker je ne vem … moko vedno dodajam počasi, zato da znova in znova lahko preverjam gostoto mase, ki ne sme biti ne pregosta ne preredka. Če ne boste sigurni glede mase, boste po prvi palačinki prav gotovo videli, če je treba maso slučajno še kaj razredčiti oziroma zgostiti. SIcer sem pa prepričana, da je zelo malo ljudi, ki še nikoli niso pekli palačink.

Še to … sama zadnje čase vse bolj uporabljam tudi razne polnozrnate moke, ki dajo jedem še poseben okus. Za palačinke pa malo mešam. V maso dam približno četrtino ali tretjino “navadne” moke, ostalo je polnozrnata.

Pri peki palačink je zelo pomembno, da je ponev, preden vanjo vlijemo maso in oblikujemo prvo palačinko, res vroča. Dokler nisem ugotovila tega, je bilo s prvimi palačinkami vedno kaj narobe. Zdaj pa so to testne palačinke, ki največkrat pristanejo pri Romanu. Njegovo odobravanje ali pripomba je navodilo za nadaljnjo peko :D

Medtem ko pečemo palačinke, si naribamo, narežemo oziroma pripravimo še sir, da bomo kasneje vse še dovolj tople sestavine lahko čim prej zvili skupaj v slastno polnjeno palačinko (rus. блин с грибами и сыром).

Ko so palačinke pečene, v ponev, kjer se je že segrelo olje, stresemo narezane gobe. Naj vas polna ponev ne zavede, saj bodo gobe v nekaj minutah spustile vodo in njihova količina se bo skrčila na tretjino prvotnega stanja. Gobice malo posolimo, povegetamo, popopramo, dodamo malo peteršilja – spet – po okusu. Ko spari skoraj vsa voda, ugasnemo ogenj oziroma ga čisto zmanjšamo, dodamo kislo smetano in zmešamo. Nadev je pripravljen.

Na polovico palačinke damo gobe, jih potresemo s sirom in (neobvezno s) peteršiljem, nato jo zložimo npr. v trikotnik. Vzamemo nož in vilice ter se zadovoljni z našim delom na široko oblizujemo okoli ust :P

Dober tek! Če boste šli pa slučajno v Peterburg, pa nikakor ne izpustite priložnosti za pokušino njihovih palačink.

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Okus Peterburga”

  1. Tjaša pravi:

    mmmmmmm, si že brišem sline… pa na francijo sem se spomnila – tudi tam so specialisti za slane palačinke!