кандела

Langer Weg nach Norden

Objavil kandela, dne 6.05.2010

Z enodnevno zamudo, ker nekdo ni dostavil kamperja adrie matrix v dogovorjenem času, sva se v torek (4. maja 2010) končno odpravila na dolgo pot na sever Nemčije. Zato, ker se nama je ponudila priložnost, da prvič sprobava potovanje s kamperjem in da hkrati tudi stestirava enega novejših modelov adrijinih kamperjev – adria matrix. Na sever Nemčije, tja, kjer obale mondenega nemškega otoka Sylta oblikuje Severno morje.

malo večje parkirišče, kjer sva prespala prvo noč

Po 29 urah potovanja in 1400 prevoženih kilometrih sva se končno parkirala na prostoru, ki obljublja miren spanec. Vsaj upam. Prvo noč sva preživela na enem od parkirišč 80 kilometrov pred Nürnbergom. No, vsaj jaz sem jo bolj prebedela, kot pa prespala. Ne vem zakaj, ampak spanje v kamperju mi ne gre ravno najbolje. Me prav zanima, če bo deci vinčka pred drugim spanjem kaj pomagal.

prvo kuhanje v avtodomu - kava je bila prav tako dobra, kot je doma

Pot na sever je bila kar dolga in relativno naporna. Prvi dan nama je uspelo od 18. ure zvečer do 1. ure zjutraj prevoziti prvih 500 kilometrov. Vreme ni bilo ravno na najini strani, a sva bila vseeno dovolj spočita, da sva z lahkoto prevozila vse dolge tunele in neštete odseke, zožane zaradi dela na cesti. Tam nekje okoli Chimseeja (malo pred Münchnom) se je kolona pred nama kar naenkrat začela ustavljati in kmalu sva na njenem čelu zagledala modre luči, ki so nas skoraj čisto zaustavile. Spraševala sva se, kaj naj to pomeni in ko sva na desni zagledala uvoz na avtocesto, sva se strinjala, da mogoče koga lovijo in bodo pregledovali avtomobile. A zgodilo se ni nič takega. Ko so nas policisti počasi začeli spuščati mimo, sva na tleh najprej opazila miniaturne rumene utripajoče luči, malo naprej od mesta, kjer se je ustavil policijski avto, pa je bilo na tleh razmrcvarjeno telo neke živali. Še eno povoženo žival sva videla tudi kasneje in jo, hvalabogu, za las zgrešila z najinimi kolesi. Prav nič “apetitlih” ni izgledalo vse skupaj. Drugi dan sva videla vsaj še dve povoženi trupli. Sicer me pa ne čudi, da se to dogaja, saj le redko kje ob avtocesti človek vidi ograje, ki naj bi varovale živali in voznike. Avtoceste so speljane mimo gozdov, a zaščitnih ograj ni. Zanimiva politika …

Ko sva nato prvo noč našla primerno postajališče, sva se ugnezdila na parkirno mesto, ki je bilo z ene strani ograjeno s tovornjaki, ki so brneli skoraj celo noč. Ne vem, če so bili oni krivi, da sem le s težavo zaspala za kakšno urico, a spanca kar ni in ni bilo, kljub temu, da sem bila kar precej utrujena. Tudi kopiloti smo po svojem delu utrujeni :) Prvo jutro na poti sva se zbudila okoli 6:30 in se po zajtrku odpravila naprej. Cel dan vožne, ki je bil pred nama je minil dokaj hitro, majčkeno sva zalutala samo čisto na koncu, ko sva v Niebüllu, mestecu odkoder pelje avtovlak na otok Sylt, eno križišče prehitro zavila desno. A dobro usklajen tim, kakršen sva midva z Romanom (on je odličen šofer, jaz pa odličen kopilot1, sva se iz zagate rešila v prvem poskusu. Ko sva parkirala med nekaj drugih kamperjev, sva se na hitro sprehodila okoli parkirišča in se nato hitro skrila nazaj v najin avtodom, da napiševa nekaj prvih vtisov o potovanju.

postajališče kakšnih 50 kilometrov pred Hannovrom, kjer sva si skuhala kosilo

Kakšni dve uri pred parkiranjem v Niebüllu, sva na poti, ki naju je drugi dan vodila mimo Nürnberga, Würzburga, Kassla, Hannovra, Hamburga in Flensburga (od danske meje sva bila oddaljena le slabih 8 kilometrov), občudovala kako se je sonce počasi skrivalo za horizontom, ki se je slikal pred najinimi očmi. Bil je bolj fascinanten, kot pristanišče v Hamburgu, mimo katerega sva se peljala ali kot predor pod reko Elbo, tudi v Hamburgu, ki naju je odpeljal naprej proti Flensburgu. Tako fascinantene, kot je bil sončen zahod, so se mi zdele samo še neštete veternice elektrarn na veter, ki so posejane po nemških poljih, ki jih krasi živo rumena barva polj, posejanih z oljno repico.

V trenutku, ko pišem to besedilo, je ura skoraj polnoč, pred mano je še nekaj požirkov špricerja, umivanje zob, pižama in spanje. Mislim, da mi spanec danes ne uide. Ne sme, saj je jutri, ko se začne tretji dan najinega 9-dnevnega dopusta, namenjen lepemu vremenu, ki naj bi se naredil na otoku Sylt. Ker je za petek napovedano zelo slabo vreme, sva se odločila, da za prevoz avtodoma z vlakom na otok Sylt ne bova dala 140 €, ampak bova poskusila na otok prepeljati samo kolesi. Mogoče ne bova vzela niti koles. Malo varčevanja nikoli ne škodi. Sicer sva pa do zdaj porabila približno 300 € in večino je pojedla adria matrix. Je kar lačna punca :) Ampak udobna. Zelo udobna, tako za sedeti na sovoznikovem sedežu, kot za sedenje pri mizi, za kuhanje kosila ali kave, kot tudi za spanje. Več o njej v tehničnem smislu bo napisal pa moj strokovnjak PiRoman :)

Se beremo!2

ena od nešteto vetrnic, ki so naju spremljale na poti proti severu

takšna je vožnja skozi tunel v Hamburgu, ki je speljan pod reko Elbo - Elbtunnel

sončni zahod ...

P.S. Ker mi tega besedila zaradi slabe povezave ni uspelo spraviti na internet v sredo zvečer, ko sem ga napisala, ga objavljam v četrtek, ko je za nama že čudovit dan na vetrovnem, a sončnem Syltu. Kaj več o otoku sledi. Samo to moram napisati že takoj sedaj … Sylt je ČUDOVIT in en dan je ravno dovolj, da te Severno morje začara in odločena sva, da se v prihodnosti sem vrneva. Za vsaj 10 dni. Verjamem, da naju bo v to prepričal tudi sončni zahod, ki ga bova tokrat doživela na morju. Mogoče celo z bara, v katerem ravno kar sediva in koristiva internet.

 1. prav res sem prepričana, da mi gre kopilotiranje zelo dobro od rok; z zemljevidi smo dobri prijatelji[]
 2. če ne prej, ko se vrneva[]
 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “Langer Weg nach Norden”

 1. irena irena pravi:

  ej, mene sta pozabila dat v prtljažnik! :D

 2. alcessa pravi:

  Če vaju je res ugriznil severnomorski virus… dovolita, da toplo priporočim še nemški Baltik ali pa južni rob Švedske. Prekrasni so npr. Rügen, Hiddensee, pa Norderney… To samo toliko, da se mi ne bo očitalo, da nisem izdala svojih favoritov :-) Veliko užitka želim!

 3. M pravi:

  O, maksimalno uživajta!!!!
  Pa vestno poročaj … podobno potepanje tudi nas še čaka in bom čist navdušena nad vsako napisano besedo.

 4. multipraktik multipraktik pravi:

  Oooo, tole je bilo pa tako fajn brat:) Sam sem imel zelo podobno pot lansko poletje:) In imam zares lepe spomine na vožnjo po teh krajih:)

  Odlično..kar nadaljujta:)

 5. chef chef pravi:

  Reče se Laba, orkamadona! :)

  Ampak v prtljažnik bi komot vrgla še Ireno, haha.

 6. kandela kandela pravi:

  Irena, v prtljažniku je bil prostor za kolesi, ampak sem prepričana, da bi tudi tebe kar udobno namestila zraven :) Ampak zdaj je, žal, že prepozno :(

  Alcessa, hvala za namige. Severnomorski virus naju je res ugriznil, vame se je kar zagrizel :)

  M, hvala. Sva uživala! Upam, da se boste tudi vi uspešno potepali po teh čudovitih krajih.

  Multipraktik, zdaj, ko sva na hitro pregledala te kraje, razumem tvoje lepe spomine :)

  Šef, saj imam rada slovenščino, res, vendar imam zelo rada tudi nemščino. Kein Scherz! Obljubim pa, da bom, zdaj ko sva nazaj, zate uporabljala Labo ne Elbo.