кандела

Vročina ne prizanaša niti Bohinju

Objavil kandela, dne 17.07.2010

Ker v Ljubljani nisem imela posebnih obveznosti, sem želela pred vročino pobegniti domov v Bohinj. A vročina tukaj ni nič manjša, samo malo bolj znosna je. Še najbolje se jo da prenašati, ko zaplavaš v osvežujoče hladnem Bohinjskem jezeru. Zadnje dni sem slišala že veliko različnih številk, s katerimi ponazarjajo temperaturo jezera. Sodeč po stopinjah v prejšnjih 20 letih mislim, da ima Bohinjsko jezero kakšnih 23 °C, več pa ne. Pa že to je za naše jezero visoka številka. Kakorkoli, če želite letos plavati v Bohinjskem jezeru, se odpravite tja zdaj, saj se temperature lahko zelo hitro spustijo že ob malo močnejšem dežju.

Prejšnjo sredo1 sva se z Romanom dopoldan hladila v jezeru, zvečer pa v kanalu na koncertu kubanskih Mariachi real jalisco, ki je bil za moj okus malo dolgočasen. Popestrili so ga šele razigrani belgijski skavti, ki so se prav tako prišli zabavat na Festival Kanal. Zaradi dolgčasa sva se odločila, da bova šla raje prej domov in bova naslednje jutro vstala zelo zgodaj ter se odpravila na razglednik Peč, kjer so bile posnete ene najlepših panoramskih fotografij Bohinjskega jezera.

mariachi real jalisco na festivalu kanal

Vstala sva nekaj minut čez 5. uro in ob 5:30 sva se že odpeljala proti Stari Fužini. Na parkirišču blizu Penziona Bohinj sva pustila avto in jo mahnila v gozd, kamor naju je usmeril smerokaz za Rudnico in Peč. Tako zgodaj sva jo mahnila na pot, ker sem na spletni strani bohinj.si prebrala, da vzpon do razgledne točke traja 40 minut. A na vrhu sva bila že po 20 minutah dokaj počane hoje.

Na vrhu naju je pričakal lep pogled na kotlino, v kateri leži Bohinjsko jezero, obdano z gorami. Na levi Spodnje bohinjske gore in Vogel, ne sredi Komna in Bogatin , na desni pa Pršivec, Vogar in Triglav. Sončni žarki so počasi začeli božati drevesa na južni strani jezera, midva pa sva uživala v jutranji tišini sredi gozda. Nekoliko me je motila samo misel na to, da bo treba popoldan nazaj v pregreto, razžarjeno Ljubljano, kjer naju je naslednje jutro, v katerega sem se zbudila še bolj utrujena, kot sem bila večer prej, v stanovanju že ob 7. uri zjutraj pričakalo 29 °C. Na stežaj odprta okna v kuhinji in sobi čez noč niso bila v nobeno pomoč pri ohlajanju. Malo me je hladila samo misel na to, da bom hitro pobegnila nazaj v Bohinj.

gremo na peč

na rudnico ali na peč?

bohinjsko jezero z razglednika peč

bohinjsko jezero, pršivec, vogar, triglav

Vendar nam tudi v Bohinju vročina prav nič ne prizanaša. Jutranji oz. dopoldanski skok v jezero in senca sta najboljša izbira. Poleg tega Bohinju poleti grejejo tudi razne prireditve, kot je na primer Festival Kanal, ki šest julijskih in avgustovskih sred v kanal nasproti hotela Jezero privablja ljubitelje glasbe. Glasbena osvežitev se obeta s pikniki v hostlu Pod Voglom, kjer bodo za sobotna večerna vzdušja poskrbeli trije domači bendi: Vortex Magnolia (24. julij), theLIFT (7. avgust – na ta dan je tudi kresna noč) in Carnaval (14. avgust). Poskrbljeno je tudi za vse, ki imajo radi klasično glasbo – izbira za vas so hladni zidovi cerkve sv. Martina v Srednji vasi, kjer se odvijajo koncerti Glasbenega poletja Bohinj. Da vseh ostalih prireditev, večerov na ranču Mrcina, športnih prireditev in gasilskih veselic sploh ne naštevam.

Nočem nazaj v Ljubljano. A bo vseeno treba, saj me čaka tečaj krojenja in šivanja. Da si bom znala za naslednje poletje sešiti kakšno res lahko obleko/majico/kratke hlače … Aja, pa 27. julija se začenja še Trnfest. Koliko vsega! Včasih že preveč …

lazar

 1. 14. julij 2010[]
 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “Vročina ne prizanaša niti Bohinju”

 1. chef chef pravi:

  Ja upam, d abo pod Menino planino kaj bolje :) Jutri planiram solo izlet na Raduho :)

 2. Thunderstorm pravi:

  Bohinj je zakon, edino v tem jezeru se še ohladiš… Pa no, sem bila zadnjič, ko je deževalo, pa se je tudi dalo plavati, samo malo bol osvežujoče je :D

 3. kandela kandela pravi:

  Chef, če boš odrinil sredi noči, ti bo sigurno malo prizanešeno. Sicer je pa tam gor vseeno malo lažje dihat :) Popoldan pa skok v Savinjo ;)

  Thunderstorm, ja, Bohinj je zakon :) samo zdaj je res vroče. Termometer na enem od naših oken, ki je sicer ves čas v senci, kaže 35 °C.
  Za plavanje v dežju sem pa že večkrat slišala, da je nekaj posebnega. Drugače pa vseeno držim pesti, da se bo letos še kdaj dalo plavati v jezeru. Čez teden. Za vikende nočem niti blizu jezera, ker je taka gneča. Še dobro, da imam zaenkrat še vedno možnost izbire.

 4. niko pravi:

  Ma kaj Bohinju, vročina očitno ne prizanaša niti Petru in niti Pavlu …

 5. dopustnik pravi:

  V Bohinju je vroče – od sonca ali od tega, da so zasebne sobe in apartmaji napol prazni. Ljubljančani pridite kdaj v Bohinj tudi za nekaj dni, ne pa samo na enodnevni izlet.Zakaj imamo poleti sobe polne samo s tujci, slovencev pa ni in ni. Nič ne dogaja. Nekaj se – pa vendar novinarji – ste dolgo čakali, da ste objavili kakšna meka je poleti v Bohinju.(Polna usta pa so vas o Hrvaški) Zadnjih 20 let je Bohinjsko jezero toplo, od junija do septembra je kopalna sezona in jezero ima tisto pravo temperaturo za poletno osvežitev – od 21 – 24C.Pa tudi, če je temperatura nižja je 1.minutna osvežitev odlična, pa še natur se lahko vržeš notri, če se le sprehodiš nekaj minut.

 6. Bimbo pravi:

  Strinjam se, vročina je bila zadnje dni tudi na gozdnaten in hribovitem gorenjskem koncu ubijalska. Mi smo se pred dnevi hladili v (zdi se mi) za te čase precej vodnati Radovni. Mrzla je bila tako, da so noge v njej mrle že po minuti ali dveh. Ampak, ko smo se vsi razbeljeni metali v njen tok in plavali, no, bolj pluli z njim kakšnih deset metrov, je bilo pa sanjsko. Vsakič boljše. :-)

 7. ana pravi:

  se mi zdi, da je bila včeraj polovica slo na bohinj. jezeru ;) tud polovica mojih prijateljev :mrgreen:
  super je bilo, prelep del slovenije

 8. kandela kandela pravi:

  Dopustnik, tvoj komentar je bil eden od povodov, da sem napisala prispevek Ena o turizmu v Bohinju.

  Bimbo, v teh dneh je bila vsaka osvežitev več kot dobrodošla. Vsaj meni :)

  Ana, super, da ste se imeli lepo. Pridite še kdaj. Lahko tudi za več dni :)