кандела

Šivanje je luštna razvada …

Objavil kandela, dne 11.10.2010

… in včasih nam, začetnikom, uspe bolje, drugič pa nekoliko slabše. Saj ne, da je šivanje še enih dolgih hlač, ki sem si jih zaželela, postalo polomija, samo najbolj zadovoljna pa res nisem z njimi.

Ker se mi že pri šivanju prvih hlač ni dalo risati kroja, sem si sposodila kar enega iz Burde. In hlače so skoraj popolne – edina stvar, ki me malo moti, je, da so mi v pasi nekoliko preširoke. A sem si lepo zašila nekaj hakelčkov za pas in postale so moje trenutno najljubše hlače. Upoštevajoč mini napakico prvih hlač, sem naslednje zožala. Čisto malo. A se je izkazalo, da bi bilo vseeno super fajn, če bi bile za kakšen centimeter širše. Zelo verjetno sem naredila napako zaradi tega, ker je bilo blago za prve hlače malo elastično, druge hlače pa sem šivala iz neelastičnega jeansa.

šivanje jeans hlač

Malo mi jih je žal, a konec koncev vsaka šola nekaj stane in od zdaj naprej bom še bolj pozorna na razne detajle pri šivanju. Zelo rada bi se ponovno udeležila kakšnega tečaja moje učiteljice, Ane Malalan, ki je ponovno pripravila jesenski tečaj krojenja in šivanja. SUPERTEČAJ se bo, na žalost vseh, ki ste iz Maribora, Kopra in drugih mest, ponovno izvajal v Ljubljani. Začetnih tečajev krojenja in šivanja pa zdaj ne bo gostil Center urbane kulture Kino Šiška, ampak gred Kodeljevo.

Sama imam trenutno poln urnik drugih obveznosti, tako da nimam ne časa ne denarja, da bi se pridružila puncam pri kakšnem šivanju … Ampak, če bo spomladi Ani uspelo pripraviti spet kakšen tečaj, bom pa po vsej verjetnosti rade volje prišla. Do takrat bom poskušala kakšen kos oblačila narediti sama in se iz tega naučiti čim več.

 • Share/Bookmark

14 odgovorov v “Šivanje je luštna razvada …”

 1. podplat pravi:

  Kje bi človek dobil navodila za ročno šivanje, kot npr. za katere stvari so najprimernejši posamezni vbodi?

 2. sosed sosed pravi:

  Jaz ne bi navodil za ročno šivanje… Bi pa ene temno sive hlače prosim. :)

 3. podplat pravi:

  Jaz to nujno rabim, ker moram zašit moji ljubi ženi in deci strgane zadeve.

 4. Damjana pravi:

  No, jaz imam veliko izkušenj s šivanjem, ampak trenutno zelo malo časa. Tako, da se za kakšen tečaj ali učne ure ne bi mogli zmenit, lahko pa dam kakšen nasvet…:)

 5. kandela kandela pravi:

  Podplat, edino, kar mi pade na pamet, je ena debela knjiga Ročna dela ali nekaj podobnega – knjiga, ki jo je zelo verjetno imela vsaka gospodinja v Jugoslaviji :) Po mojem bo najbolje, če malo pobrskaš po internetu ali pa se odpraviš v kakšno knjižnico ali knjigarno in si sposodiš oz. kupiš kakšno knjigo o šivanju. Mislim, da je danes tega ogromno na tržišču. Srečno!

  Sosed, počakaj še kakšno leto, da si naberem izkušnje, potem se bova pa že dogovorila ;)

  Damjana, hvala za ponudbo.

 6. podplat pravi:

  OK saj bom prezivel s tem znanjem ki ga imam. Ker ce ne zasijem moram od doma kot desetnica…

 7. sosed sosed pravi:

  Bojim se, da bo z izkušnjami rasla tudi cena :)

 8. kandela kandela pravi:

  Podplat, saj bo šlo :)

  Sosed, dobri medsosedski odnosi bodo odlična osnova za pogajanja ;)

 9. podplat pravi:

  ce bom tepen boste vi krivi he he

 10. ps9457 ps9457 pravi:

  Ja super, če pomislim, da te kitajščina in ruščina še zania,mta :) ))

 11. Vesna pravi:

  Ti čestitam. Sama sem samouk in imam knjigo Vse o šivanju. V “mladih” letih sem si šivala sama, krojiti pa ne znam. Kupljeni kroji so bili zakon, oženje ali obratno ni bil problem. To me baše (krojenje in super mašina) pa tudi volje ni več veliko. Slab vid ti zadevo zakomplicira.

 12. kandela kandela pravi:

  Podplat, ne se pustit! :)

  Ps9457, stvari, ki me zanimajo je malo morje, samo kaj, ko je naš svet narejen tako, da enostavno ne moremo početi vsega, kar bi radi …

  Vesna, hvala. Pri šivanju je, poleg drugih stvari, res potrebno imeti veliko volje, ker zadeve dostikrat zahtevajo več časa, kot si človek predstavlja. No, vsaj pri meni je tako :)

 13. tina pravi:

  da se se jaz vkljucim!bi se dalo zmenit za kaksen privat tecaj sivanja,seveda z osebo ki se spozna na to!placam!hvala

 14. kandela kandela pravi:

  Pozdravljena, Tina. Najbolje, da kontaktiraš kar Ano na info@anselma.si.
  Lp