кандела

Skutini žepki z marmelado

Objavil kandela, dne 25.11.2010

Še en recept za nadvse okusne piškote sem dobila v tistem tednu, ko sem pekla najprej maslene piškote in nato še jabolčno pito. To je recept za skutine žepke z marmelado. Tako enostaven, kot je ta recept, verjetno ni noben drug :)

Vse, kar potrebujemo, je:
˙1 kg skute
˙1 kg masla (jaz sem imela 0,5 kg masla in 0,5 kg margarine za peko)
˙1 kg moke
˙marmelado za nadev – najboljša je domača slivova marmelada
˙sladkor v prahu

Takšne količine bodo zadostovale za količino testa, s katero se boste ukvarjali cel dan, zato vam priporočam – seveda, če ne potrebujete dveh velikih skled piškotov – da količine nekoliko zmanjšate. Važno je samo, da so v razmerju 1 : 1 : 1.

žepki z marmelado

Skuto stresite v skledo in jo malo zmehčajte z vilicami, nato dodajte maslo. Če imate doma dober mešalnik, potem maslo narežite na majhne koščke in mešalnik ga bo sam lepo vmešal v skuto. Drugače pa maslo razrežite na manjše koščke v posodo, jo dajte na majhen ogenj in ko se bo maslo začelo topiti, ga malo poteptajte z vilicami – da se vam bo zmehčal, ne pa stopil. Potem ga lepo vmešajte v skuto. Nato počasi dodajajte še moko. Sproti mešajte, ko pa bo testo malo bolj suho, ga zgnetite z rokami. Moko dodajajte toliko časa, da bo testo lepo mehko. Naj ne bo presuho ali premokro.

žepki z marmelado

Jaz sem potem testo razrezala na manjše kose, da sem ga lažje razvaljala. Testo sem položila na pomokano podlago, ga še malo pomokala, da se ne bi prijelo na valjar in ga razvaljala približno do debeline pol centimetra. Najprej sem ga razrezala na kvadrate1. Na sredino sem dala malo marmelade2 in kvadrat prepognila po diagonali. Vse tri stranice, ki so se stikale, sem najprej stisnila skupaj kar s prsti, nato pa še z vilicami, a je na koncu marmelada vseeno našla pot na površje. Verjetno zato, ker sem je dala preveč.

Nekaj žepkov sem naredila tudi tako, da sem nasprotna si kota prepognila enega čez drugega (glej spodnje slike), kasneje pa sem ugotovila, da mi še najlepše uspevajo žepki iz krogcev. Zato sem prenehala eksperimentirati z raznimi oblikami in sem se držala kar krogcev z malo marmelade (približno eno tretjino do pol čajne žličke). Krogce sem rezala kar s kozarcem3 – njegov rob sem sproti potiskala v moko, da se ne bi sprijel s testom. Skupaj pa sem jih spajala kar s prsti, nič več vilic.

žepki z marmelado

žepki z marmelado

Medtem ko so se piškoti na enem pladnju pekli na 180 – 200 °C približno 15 – 20 minut oziroma, dokler niso dobili zlato-rumene barve, sem na drugi pladenj polagala nove piškote in s tem nekoliko pospešila delo. Ne glede na hitenje, sem bila zaposlena cel dan. Začela sem okoli 11. ure dopoldan in pošteno naveličana končala okoli 19. ure. Res pa je, da so skutini žepki z marmelado zelo zelo dobri, zato se je splačalo malo vaditi potrpežljivost :)

Ko sem piškote vzela iz pečice, sem jih, preden so pristali v skledi, na hitro povaljala še v sladkorju v prahu. Čeprav so bili še topli, smo si tu in tam kakšnega že privoščili.

žepki z marmelado

Dober tek! ;)

 1. s stranico dolgo približno 7 cm[]
 2. kasneje sem ugotovila, da jo moram dati še manj, če ne vse steče ven iz žepkov[]
 3. njegov premer je bil približno 7 cm[]
 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “Skutini žepki z marmelado”

 1. vanja pravi:

  mmmm… umiram ob objavah, ki za izvedbo potrebujejo pečico. ker je pač nimam. Izgledajo pa tele dobrote greha vredne..

 2. buba švabe buba švabe pravi:

  Mmmmmmm. :) To bo enkrat za novo leto. Ne, za miklavža bo! :)

 3. smoger pravi:

  Drugič lahko poskusiš, če bi seveda še kdaj delala tiste žepke kot na zadnji fotki:
  Testo razdeliš na nekaj hlebčkov in iz njih razviješ kroge, potem iz krogov izrežeš trikotnike.

  Še ena možnost: žepke premažeš z jajčnim rumenjakom ali pa daš košček masla. Mogoče pa niti ne paše.

  Testo pa itak zgleda super okusno! Slin, slin.

  Domača slivova marmelada :cool:

 4. katarina pravi:

  hvala za recept. moji hčeri bosta navdušeni. :)

 5. kandela kandela pravi:

  Vanja, oprosti ;)

  Buba Švabe, že pišem Miklavžu :P

  Smoger, hvala za nasvete!

  Katarina, uživajte v sladkanju ;)