кандела

Diploma

Objavil kandela, dne 30.03.2011

Kje naj začnem? Moja glava je tako polna informacij. Na trenutke se mi zdi, da mi jo bo kar razneslo. Vendar se mi še vedno zdi, da ne vem nič, da obstaja še toliko stvari, ki bi jih morala pogledati, prebrati, prevesti … Hkrati pa me vsa ta množica podatkov, ki sem jih dobila iz knjig, člankov in filmov, dela neizmerno srečno. Zdi se mi, da v času “študija” končno počnem RES nekaj dobrega. Nekaj smiselnega. Nekaj RES aktualnega in odličnega. Ai Weiwei, kitajski umetnik, aktivist, kitajski Andy Warhol, glavna tema moje diplome, mi je tako zlezel pod kožo, da bi najraje kupila letalsko vozovnico, odletela v Peking, našla njegov FAKE Design studio, ga objela, mu rekla HVALA, se od sreče zjokala in odletela nazaj domov.

ai weiwei in sodobna kitajska umetnost

Te dni sem še toliko bolj srečna. Ne zato, ker mi pisanje ne gre ravno tako dobro od rok, kot sem upala … Preveč stvari imam v glavi in včasih mi pri njihovem zlaganju pomaga samo več papirnatih seznamov, s katerimi poskušam pospraviti glavo. Po drugi strani pa mi ogromno energije daje dejstvo, da sem preko interneta, ki je zadnja leta postal glavno orožje Ai Weiweija, na nek način povezana z njim. Še posebej sem povezana z njim preko Alison Klayman, simpatične ameriške novinarke, ki je med letoma 2006 in 2010 živela na Kitajskem in v tem času posnela polno materiala o Ai Weiweiju, ki ga trenutno spravlja v dokumentarec Ai Weiwei: Never Sorry. Od včeraj1 naprej lahko vidite skoraj 18-minutni izsek Who’s Afraid of Ai Weiwei iz njenega filma. Ko dobim kakšen evro, ga bom z veseljem donirala za dokončanje tega filma, ki je še v nastajanju. Trenutno brez prebite pare se ji za njene odgovore na moja diplomska vprašanja lahko zahvalim samo z moralno podporo in s tem, da njeno delo reklamiram med vsemi, ki me zadnje čase skoraj ne vidijo in med vami, ki ste se znašli na mojem blogu in ga tudi berete.

Res je lepo biti del takšne zgodbe, tudi če sem le njen zelo mini in skoraj zanemarljiv del. In res ni boljšega občutka, kot to, da ti je diploma breme samo v smislu nujne formalnosti, s katero boš postavil piko na koncu zgodbe, ki se pri meni vleče že (pre)dolgo. Ampak na koncu sem le našla smisel oz. pravo veselje v svojem študiju. Tega je bilo v času predavanj bolj malo … Tudi, če ne bom nikoli več v življenju imela opravka s kitajščino in Kitajsko, bom vseeno presneto ponosna na svojo diplomo. Ali pa vsaj na ure in ure, ki sem jih zaradi nje in Ai Weiweija preživela s knjigami ali tipkovnico v rokah.

Če bi o Ai Weiweiju radi izvedeli več, si vzemite dobro uro časa in si oglejte odličen BBC-jev dokumentarec Ai Weiwei: Without Fear or Favour (glej spodaj) in/ali posnetek Who’s afraid of Ai Weiwei, ki ga je posnela in zrežirala Alison Klayman. Jaz grem pa sistematizirat njegovo Pravljico ;)

YouTube slika preogleda
 1. 29. marec 2011[]
 • Share/Bookmark

13 odgovorov v “Diploma”

 1. m pravi:

  fajn. ko boš fertik, se mormo dobit na kšni kavi..

 2. kandela kandela pravi:

  M, zmenjeno! Saj, konec junija bo kmalu tukaj :)

 3. ana pravi:

  čudovito :)
  si našla smisel.
  jaz sem ga tudi…čeprav sem diplomo naredila zelo hitro po študiju, pa sem si izbrala tematiko, ki ni imela zelo malo veze z mojo smerjo.
  Študij je bil razredni pouk, jaz pa sem pisala o transformaciji intimnih razmerij v 21. stol :mrgreen: In neizmerno uživala ;)

  Uspešno in raziskovalno pisarjenje ti želim.

 4. ana pravi:

  ups: “ki ni imela zelo malo veze z …” :lol:
  ne bom pisala korekture, saj je jasno kako sem mislila, a ne :)

 5. m pravi:

  http://hyperallergic.com/22035/ai-weiwei-arrested/

 6. kandela kandela pravi:

  Ana, hvala!

  Drugače pa je za Ai Weiweija ter njegove domače in prijatelje trenutno težko obdobje, saj se umetnik od aretacije, ki so jo na pekinškem letališču izvedli v noči s sobote, 2. 4., na nedeljo, 3. 4., (po našem času), še vedno ni javil. Policija niti njegovi ženi med njenim zaslišanjem na policijski postaji ni želela povedati nič o tem, kje je Ai Weiwei. Še nekaj povezav do člankov o Ai Weiweijevi ugrabitvi na različnih spletnih straneh:
  Guardian
  The New Yorker
  Hyperallergic
  Der Spiegel

 7. kandela kandela pravi:

  M, sem že včeraj spremljala celo zgodbo po Twitterju, Facebooku itd. Upam, da ga bodo čim prej spustili in da je v redu … Sploh, če pomislim na to, da je od februarja izginilo že kar nekaj ljudi, povezanih s človekovimi pravicami, za katere se vedno ne ve, kje so … Evan Osnos: China: The big Chill

 8. m pravi:

  oh

 9. Maja pravi:

  Vidim, da veš. Vseeno še en link: http://www.reuters.com/article/2011/04/05/us-china-dissident-artist-newsmaker-idUSTRE7340YZ20110405

  Ko sem slišala za tole, sem se itak nate spomnila.

 10. Leon pravi:

  Očitno tvoja diplomska naloga dobiva politično razsežnost.

 11. kandela kandela pravi:

  Leon, moja diploma bo samo govorila o političnih razsežnostih, ki jih je Ai Weiwei izzval že s svojimi preteklimi deli …

  Po štirih dnevih je Ai Weiwei še vedno pogrešan …
  Watch: Ai Weiwei’s ominous Dan Rather interview 10 days before disappearance

  Samo upam lahko, da bo njegova žena našla pravno pomoč in da bodo vsi “pogrešani” na Kitajskem dobili vsaj sojenje. Pravično sojenje je tam očitno nekaj česar nočejo poznati …

 12. kandela kandela pravi:

  Če bi kdo želel podpisati peticijo za izpustitev Ai Weiweija

 13. Riba pravi:

  Blogi defenitivno širijo obzorja. :) Ko sem prejšnji teden videla, da so ga aretirali, sem se takoj spomnila nate – no, brez tvojega pisanja itak ne bi vedela, za koga se sploh gre.

  Pa vso srečo pri diplomi!