кандела

Ai Weiwei je IZPUŠČEN!

Objavil kandela, dne 22.06.2011

Po skoraj treh mesecih življenja nihče-ne-ve-točne-kje so kitajske oblasti izpustile na prostost Ai Weiweija. Izpustitvi naj bi botrovalo plačilo varščine in njegova obljuba, da bo plačal vse davke, ki naj bi jih utajil.

O njegovi sprva še ne dokončno potrjeni izpustitvi je Alison Klayman zapisala:

State paper, Xinhua, issued a brief statement on June 22 at 10:15 pm Beijing time that Ai Weiwei was released on bail following an alleged confession and promise to pay all fines and back-taxes. Since his detention 80 days ago, Chinese authorities have been building a case against Ai Weiwei and his studio, FAKE, for alleged destruction of financial documents and tax evasion.

We have not been able to independently confirm his release or his location since his reported release. His mother, Gao Ying, has not commented on his confession, but says the family “won’t sleep tonight.”

Slabo uro po tem zapisu je na twitterju objavila zapis, da je govorila z Ai Weiweijem. Povedal ji je, da je pri mami in je vesel, da je zunaj.

foto: Ng Han Guan/Associated Press (vir: New York Times)

Verjetno nas vse, ki smo na kakršen koli način spremljali njegovo zgodbo in se strašansko veselimo, da je po 80 dneh spet lahko pri svoji družini, zanima predvsem, kaj bo povedal o dneh, ko je bil pogrešan. Verjamem, da ne sme kaj preveč govoriti o tem, kako se je imel in kaj vse je doživel tam nekje, kjer so ga imeli zaprtega. Vseeno pa je Ai Weiwei človek, ki ni znal biti ravno tiho. In situacija, v kateri se je znašel sedaj, ni prav nič zavidljiva. Tania Branigan iz Guardiana je zapisala, da ji je povedal, da je doma. “Zelo sem vesel. Dobro sem.” Ker je bil spuščen na podlagi plačane varščine, ne more dajati nadaljnjih komentarjev v zvezi z zaprtjem. “Prosim, razumite,” je še dodal. Razumemo, dragi Weiwei, razumemo. Čeprav priznam, da je težko …

V začetku junija sem brala novico o tem, kaj so policisti naročili mlademu umetniku Wang Junu, ki so ga 10 ur zasliševali skupaj s preostalimi organizatorji neke pekinške razstave, ki je poleg umetniških del vsebovala še prazno steno, na kateri je bil obešen kos kamna z vklesanim imenom Ai Weiweija. Svetovali so mu, naj se preseli vsaj na drugi konec mesta, naj na internetu ne uporablja svojega imena in naj se pogovarja predvsem sam s sabo.

Pustimo času čas, zaželimo Ai Weiweiju SREČNOSREČNOSREČNO! Bo že povedal, kar bo smel in želel. V tem času pa si lahko privoščimo angleški prevod dvestotih zapisov z njegovega leta 2009 izbrisanega bloga ..

kandela in ai weiwei's blog

SREČNO WEIWEI!

 • Share/Bookmark

7 odgovorov v “Ai Weiwei je IZPUŠČEN!”

 1. Jurban pravi:

  Čisto naključno sem danes v avtu slišal tole oddajo, tako kot zanimivost.
  http://tvslo.si/predvajaj/jie-bao-kitajski-student-se-je-slovenscine-ucil-tudi-s-pomocjo-nasih-oddaj-prek-spleta-zdaj-pa-to-dela-se-v-zivo-v-ljubljani/ava2.108728690/

 2. Maja pravi:

  Končno! Sem videla na rtv strani in takoj šla sem preverit…malo so v zaostanku.

  http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/aj-vejvej-na-prostosti-druzina-o-tem-se-nicesar-ne-ve/260415

 3. Maja pravi:

  Še en članek:

  http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2011/jun/22/ai-weiwei-released-from-detention

 4. kandela kandela pravi:

  Jurban, hvala za link. Sem slišala napovednik, samo oddaje pa še ne. Bom poslušala.

  Maja :) RTV je novico objavil približno istočasno kot jaz tale kratek zapis. Mi gredo pa tako zelo na živce s tem svojim popačenjem/slovenjenjem kitajščine, da le s težavo preberem kakšno novico pri njih, ki je povezana s Kitajsko. Včasih kitajska imena tako popačijo, da človek komaj razbere kaj so imeli v mislih. Kaj šele, da bi kdo z njihovimi imeni in pomočjo iskalnikov uspel najti kaj več o kakšni temi, če ga zanima … Pa hvala za Guardianov link.

  Ko smo že ravno pri Ai Weiweiju lahko omenim, da se bo sredi oktobra na ljubljanski Filozofski fakulteti odvijala konferenca o Kitajski, na kateri bodo v sklopu panela o kulturi govorili tudi o Ai Weiweiju. Če prav vem, se je bomo lahko udeležili vsi, ki nas te stvari zanimajo :)

 5. kandela kandela pravi:

  Sporočilo, ki je prišlo ravnokar v moj inbox od režiserke Alison Klayman in njene Ai Weiwei: Never Sorry ekipe:

  “On Wednesday night, June 22nd at 10:15 pm Beijing time, Xinhua produced a statement that Ai Weiwei had been released on bail because of “his good attitude in confessing crimes as well as a chronic disease he suffers from.” Hours later, Ai had returned to his home-studio compound in northeastern Beijing and responded to a flurry of text messages and phone calls. He has told the Guardian and other media outlets that he is “fine” and happy to be home. The first photos of Weiwei following his release appeared in the New York Times. The conditions of Weiwei’s release have yet to be confirmed, but Weiwei’s legal counsel, Liu Xiaoyuan, did suggest over Twitter that the artist would not be allowed to exit Beijing city limits. Weiwei himself has stated that he will not be allowed to conduct interviews or use social media for at least “one year”. Many have speculated about the timing of Weiwei’s release, which occurred just days before Wen Jiabao’s visit to Hungary, Germany and Britain, countries that have been particularly critical of Weiwei’s extrajudicial detention.

  The NEVER SORRY team closely watched news of Weiwei’s release. I was able to speak with Weiwei earlier today from New York. He was at his home in Caochangdi with his mother. He was happy to be home.

  Four of Ai’s associates who also were detained on April 3rd remain in custody. These individuals include independent journalist Wen Tao, Ai’s accountant Hu Mingfen, Ai’s driver and cousin Zhang Jinsong and FAKE designer Liu Zhenggang. None have been formally charged.”

 6. maja maja pravi:

  naletela in se spomnila nate…: http://bbc.in/ph0pmw

 7. kandela kandela pravi:

  Maja, hvala!

  Če ti je Weiwei kul in boš do 16. oktobra slučajno kaj hodila okoli Bodenskega jezera in avstrijskega mesta Bregenz, se ustavi v Kunsthaus Bregenz na razstavi Ai Weiwei: Art / Architecture. Solo Show at Kunsthaus Bregenz, posvečeni njegovim arhitekturnim delom.
  Lp