кандела

Krompirjeva pita z mesom

Objavil kandela, dne 14.11.2011

Ali po domače musaka :)

Ker sva imela možnost, da kupiva domač krompir, sva jo z veseljem izkoristila. Spadava namreč med tiste, ki imamo zelo radi te gomolje, pripravljene na tisoč in en način. Domači krompir je veliko boljši od tistega, ki ga kupimo v trgovini, kjer nikoli ne veš, kaj se bo pokazalo, ko mu boš odstranil olupek.

Tako sva v klet shranila približno 60 kg krompirja, ki naj bi ju prehranjeval bolj ali manj preostanek jeseni in zimo. Ker sem vedela, da se mi ne bo vedno znova dalo hoditi dve nadstropji nižje do kleti, sem si kakšen kilogram shranila na hladno v hladilnik. Nekega dne pa je iz hladilnika prišel močan vonj po hlevu. Nič mi ni bilo jasno. Pregledala sem vsa živila, da bi ugotovila, če je slučajno začelo kaj gniti, plesneti ali kaj podobnega. A vse je bilo v redu. Ob naslednjem odpiranju hladilnika je vame spet buhnil ta čudni hlevski vonj in ugotovila sem, da prihaja od krompirja. Še nikoli nisem slišala, da bi se krompir nalezel kakršnega koli vonja, a najin ima močan vonj po hlevu. Dala sva ga ven, da bi se prezračil, a ni nič bolje. Glede na to, da smrdi samo krompirjev olupek, sva se odločila, da bova poskusila teh 60 kilogram pojesti čim prej. Ne bi rada, da bi se vonj vlezel še v notranjost, ker potem ga skoraj gotovo ne bi želela jesti. Sicer ne veva, če bi se to dejansko zgodilo, a ne bi rada tvegala …

Zato je zdaj na jedilniku krompir glavni. Pred dnevi sva si privoščila musako.

musaka

Za 2 osebi sem olupila 4 srednje velike krompirje in jih narezala na tanke rezine, ki sem jih nato razporedila po keramičnem pekaču za pite, s premerom 23 cm. Pekač sem pred tem namazala z olivnim oljem. Krompir sem malo posolila, popoprala in posula s suhim drobnjakom. Nato sem po krompirju razporedila 250 dag mletega mesa, ki sem ga pred tem kakšnih 20 minut pražila na čebuli in česnu. Poleg začimb (sol, poper, peteršilj, šetraj … )1 sem dodala tudi korenje in paradižnik, razrezana na manjše koščke, in žličko zelenjave v soli ali nekakšne domače, sveže vegete, ki sva jo dobila za darilo in prav okusno začini jedi.

Meso sem nato prekrila s krompirjem, prelila z razžvrkljanim jajcem + veliko žlico kisle smetane + nekaj mleka in posula z naribanim sirom. Pekač sem pokrila z alufolijo, ki sem jo po pol ure peke odstranila, da se je musaka lepo zapekla. Prej je alufolija služila temu, da para ni uhajala in se je krompir lahko (s)kuhal. Pečico sem nastavila na 200 stopinj in eno uro peke. Seveda bi jed pustila v pečici tudi dlje, če bi videla, da še ni pečena, zato je treba dvakrat ali trikrat preveriti, kaj se dogaja z vašim kosilom :) Naslednjič bom zadevo poskusila speči kar brez pokrivanja s folijo. Najbrž bo čisto v redu.

Odlično je bilo! In dišalo je! :P

musaka začimbe

musaka

musaka

musaka

Dober tek! ;)

 1. začimbe izbirajte predvsem po svojem okusu[]
 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Krompirjeva pita z mesom”

 1. bubašvabe bubašvabe pravi:

  Mmmm, diši do sem. :)

 2. Chemfusion pravi:

  Tudi brez folije gre listo lepo, jaz zmeraj pečem brez. Ponavadi najprej nastavim malo manjšo T pečenja, potem pa ko ocenim da je na sredini krompir že narejen T povečam do max da se zapeče. :)

 3. Tjaša pravi:

  njami, tudi meni diši!
  moja mami pa musako pripravi takole: krompirjeve rezine na pol popeče v olju, meso pripravi enako kot ti, potem pa doda še tretjo plast: surovo zelje. zelo okusno, priporočam!

 4. kandela kandela pravi:

  Bubašvabe, :)

  Chemfusion, ja, naslednjič bom tudi jaz ubrala taktiko brez folije. Predvsem zato, ker je, potem ko sem preverila, če je vse v redu, nisem v redu namestila nazaj in je na dno pečice tekla para pomešana z maščobo. Lahko si predstavljaš, kako dolgo sem morala čistiti to svinjarijo.

  Tjaša, hvala za ta nasvet. Mogoče naslednjič res dodam še kakšen zeljnat list.