кандела

Kako sešiti krilo za Kurjo polt?

Objavil kandela, dne 15.04.2012

Pred kratkim me je sestra prosila, če bi ji sešila kakšno krilo. Seveda, zakaj pa ne. Dogovorili sva se, da pride k nama na mini počitnice, pred tem pa se dobiva v Ljubljani, obiščeva Svet metraže, izbereva blago in se odpraviva novim dogodivščinam naproti.

Urška je nekje na internetu našla krilo, ki ji je bilo všeč, izmerili sva jo, jaz pa sem na pomoč priklicala Anin priročnik Superkrojenje, da sem si osvežila spomin in na plano zbezala krojaško znanje, ki sem ga pridobila na njenem tečaju Superkrojenja in Superšivanja. Kroj mi je uspelo zrisati presenetljivo hitro. Seveda sem se spomnila tudi napak, ki sem jih delala pri zadnjem risanju. Tokrat sem se jim uspela izogniti. :) Sobotno dopoldne je minilo skoraj kot bi mignil in ko je ura odbila 12, sem bila vesela, da je kroj zrisan. Priznam, da me je malo vseeno skrbelo, če sem vse prav izmerila, izračunala in prenesla na papir. Ko enkrat zrišeš kroj na blago oz. ko ga izrežeš, je, kar je. Napak ni več mogoče popraviti …

Šivala sem cel dan. Zadnji šiv je šivalni stroj naredil malo pred 23. uro. Jaz pa sem bila po približno 12 urah ustvarjanje kar malo ponosna nase. Še vedno imam občutek in končni izdelek je prav lepo narejen. Če bi imela več časa (Urška naju je naslednje jutro zapuščala že ob 7h), bi se še malo bolj potrudila s podlogo.

krojenje krila

Ko sem imela mere, sem vzela flumastre in neko staro Delo, ter zrisala in izrezala kroj.

krojenje krila

Kroj sem premišljeno prerisala na blago in mu dodala dodatke za šivanje.

šivanje krila - entlanje

Ko sem izrezala osnovno blago, žepe, notranji del pasu in podlogo, sem vse dele obrobila, da se blago ne bi paralo. Pri tem sem imela grozne težave z overlockom (oz. entlarico) ... šiv kar ni in ni želel nastati, kljub temu, da sem sukanec vedno znova napeljala vsaj trikrat. Potem se mi je zlomila še ena od dveh šivank. Na koncu se me je gospodična Elna le usmilila in uspelo mi je narediti to, kar sem si zamislila.

šivanje krila - sestavljanje žepa

Če šivate hlače ali krilo z žepi, naj vas vodi misel, da najprej sestavite sprednji del. Pri žepu najprej vzamete sprednji del krila (ali hlač) in nanj prišijete notranji del žepa, potem pa na notranji del žepa našijete še tretjo stranico, ki se vidi tam, kjer bo luknja za vaš žep. Pri tem je treba paziti tudi na to, katere stranice boste sešili skupaj ...

šivanje krila - fiksiranje žepa

Ko boste prišili prvi notranji del žepa, razlikajte šiv, potem pa notranji del žepa lepo zapognite na notranjo stran krila (ali hlač), polikajte, da se naredi lep rob, pritrdite blago z bucikami (pravokotno na linijo, po kateri bo potekal šiv) in vse skupaj še dodatno pritrdite s šivom, ki naj bo čim bolj na robu. Ta šiv bo fiksiral notranjost žepa, da ne bo silila na plano. Še en namig ... če bo odprtina za vaš žep bolj okrogla, boste morali na delih, kjer je okroglina večja, izrezati manjši trikotnik blaga (pazite, da zarežete DO šiva). To vam bo pomagalo, da se blago (med šivom in robom blaga) ne bo gubalo, ampak boste žep lahko lepo zapognili.

šivanje krila - žep in všitka

Potem, ko sem prišila žepe, sem naredila všitka in ju sešila skupaj v dolžini 3 cm, da se nista razpirala takoj pod pasom, ampak nižje. Kljub neštetim vbodom, ki jih šivilji lahko zadajo bucike, so te male šivanke s pisanimi plastičnimi glavami skupaj z likalnikom šiviljine najboljše prijateljice ...

šivanje krila - pas

Žepom in všitkom na sprednji strani krila je sledilo zlaganje pasu. Najprej je treba sešiti zunanji in notranji del posebej. Na notranjega lahko zalikate tudi centilin ali flizelin, da bo pas nekoliko trši. Potem sem oba dela sešila skupaj na vrhnjem robu, vse šive sem sproti razlikala in nato zalikala, da je bilo zlaganje lažje in na koncu notranji del pasu pritrdila z dodatnim šivom - tako kot sem naredila pri žepu.

šivanje krila - podloga, pas in osrednji del krila

Na zunanji del pasu sem prišila krilo, na notranji del pasu pa podlogo.

šivanje krila - fiksiranje pasu

Zunanji in notranji del pasu sem spojila skupaj tako, da sem notranji del pasu prišila na zunanjega s šivom, ki je potekal po šivu, s katerim sem pred tem sešila zunanji del pasu in zunanji del krila. Ta šiv zahteva veliko potrpežljivosti, saj je treba šivati počasi in previdno, da res v čim večji meri zadeneš želeni šiv ...

šivanje krila - smuti pavza

Za večerjo sem si privoščila kar smuti. Namešala sem si vodo, jabolko, kivi, indijske oreške, posušene murve, žlicko pšenične trave in žličko kakava v prahu.

šivanje krila - zadrga

Pred zadnjim šivom, ki je določil dolžino krila, je bilo treba krilo na zadnji strani sešiti skupaj do mesta, do koder sega zadrga. Sledilo je eno najbolj zoprnih opravil ... šivanje zadrge. Vstavila sem jo med zunanji del krila in podlogo. Do sedaj sem se že naučila, da se zadrgo najbolje pritrdi s hefto (to je sukanec, ki ga z lahkoto pretrgate in je namenjen temu, da si z njim pomagamo pri robljenju ipd.). Sledilo je počasno in previdno šivanje s šivalnim strojem. Tokrat mi je uspelo že v prvem poskusu in pred zaključkom je sledilo še odstranjevanje hefte ...

šivanje krila - zaključek spodnjega roba

Ko sva s sestro pozno zvečer določili dolžino krila, sem dobro zalikala še spodnji rob in ga pošila. Krilo je bilo končano in vsi smo si lahko privoščili zaslužen spanec :)

krilo

Še pred večernim umivanjem zob, se je bilo treba nastaviti fotografskemu aparatu. Tako, krilo št. 8 je sešito. Zdaj pa na nove zmage! ;)

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Kako sešiti krilo za Kurjo polt?”

 1. irena irena pravi:

  oooo, pridna! Še posebej sem se pa pri smutiju ustavila, priznam :oops: :)

 2. Soseda pravi:

  WAW!! Lepo :-)

 3. kandela kandela pravi:

  Irena, pridi na obisk, pa ti zblendam enega ;)

  Soseda, hvala. :)