кандела

Vaje za krepitev spomina strank

Objavil kandela, dne 1.02.2013

Zelo nerada pišem o politiki. Ne zato, ker me ne bi zanimala (čeprav je resnica, da me vedno manj), ampak zato, ker enostavno ne znam. Nikoli ne bom tako pronicljiva, kot nekateri, zato se tem temam raje izogibam.

Danes zjutraj, dva dneva po tem, ko so poslanci potrdili zvišanje proračunskih sredstev za stranke, sem Val 202 prižgala ravno v trenutku, ko je – za moje pojme genialni – Miha Šalehar (@toplovodar) govoril s poslušalci, ki  so odgovarjali na njegovo trditev/vprašanje: “Niso nam vzeli vsega, še kaj jim lahko damo. Političnim strankam! Kaj in komu in zakaj? na #8.15“. Pri sebi sem začela iskati kakšen duhovit odgovor. In ga našla. Ne vem, če je ravno zelo duhovit, bo pa vsekakor koristen. Za politične stranke, seveda. Odločila sem se, da bom na sedeže vseh parlamentarnih strank poslala po en izvod knjižice Vaje za krepitev spomina. Skupna vrednost moje “proračunske donacije” strankam je 49 € + poštnina.

Vemo namreč, da je v današnjem svetu vse več ljudi, ki jih v starosti za vrat (oz. možgane) zgrabi demenca. Kruta bolezen, ki je zaenkrat še ne znajo pozdraviti. Po dosedanjih raziskavah pa naj bi jo najlažje potisnili čim dlje stran v starost in oslabili njeno moč tako, da veliko treniramo svoje možgane. Vaje za krepitev spomina so tako odličen fitnes za možgane in ohranjanje spomina.

Zadnje čase je v slovenski politiki opaziti še veliko več izgub spomina, ponarejenih/prepisanih/kupljenih diplom in raznih drugih spričeval, kot včasih. Zato verjamem, da vsaka stranka med svojimi predstavniki lahko najde koga, ki bi mu Vaje za krepitev spomina prišle še kako prav. Druga opcija je, da vsak član ali vsaj vsak poslanec reši po eno stran in bodo tako imeli vsi nekaj od tega. Načinov za reševanje je več. Glede na to, da bodo stranke sedaj dobile več denarja, lahko naročijo tudi dodatne izvode knjižice. S tem bodo hkrati pripomogle k boljšemu proračunu Zavoda Zlata leta in poskrbele, da bo denar krožil.

Ne delam si utvar, da bo ta moja gesta karkoli spremenila. Če ljudje, ki vodijo našo državo, ne slišijo glasnih protestnikov in vsakemu, ki jim stopi na Ahilovo tetivo, za vrat poskušajo obesiti neko zaroto, najverjetneje niti slišali ne bodo za mojo ne-prašno pošto. A glede na to, da nekateri govorijo, da samo s kritiziranjem in protestiranjem “proti” ne bomo nič dosegli, naj bo to moj konstruktivni prispevek k izboljšanju naše politične situacije. Jaz sem “za” boljši spomin in delovanje možganov, kar bo pripomoglo k boljšim idejam in njihovi realizaciji v korist VSEH prebivalcev Slovenije.

Ob tem se bom navezala še na svojo diplomo o meni enem najbolj fascinantnih sodobnih umetnikov Ai Weiweiju, ki pravi, da je o stvareh treba govoriti naglas. Če bomo vsi glasni, nas bodo slišali in bodo nekaj morali narediti. Če bomo pa ves čas le tiho sedeli doma in sami pri sebi tarnali, kako nam je hudo, bodo z nami še naprej mirno manipulirali in nas, ovce, žejne vlekli čez vodo.

Še fotodokaz, da sem svojo akcijo res izpeljala do konca in ni ostalo le pri ideji in besedah. Pa hvala Šaleharju za idejo!

vaje za krepitev spomina strank

 • Share/Bookmark

11 odgovorov v “Vaje za krepitev spomina strank”

 1. irena irena pravi:

  Dobra!

 2. milan pravi:

  Ali baba in 90 razbojnikov

 3. spominčica spominčica pravi:

  carica! :mrgreen:

 4. mojcej pravi:

  Super!!! Bravo!!
  Poročaj, če dobiš kakšen odgovor.

 5. stricmarc pravi:

  Spomin na preteklost nam ne peša. Starci prenašajo na mlade spore rdeče- belih. Desnica oživlja grehe prejšnega režima. Osamosvojitelji oživljajo zgodovinski spomin za upravičevanje svoje rente. Pa vseeno pozdravljam knjigo. Očitno nas načenja demenca. Operatvni spomin slabi.

 6. Urška pravi:

  Super si! :)

 7. Alenka pravi:

  Super duhovita ideja.

 8. Miha pravi:

  Čestitke !!!

 9. mimoidoci pravi:

  Odlična poteza.
  Živjo,
  opazil sem, da si diplomirala iz kitajščine. Zato me zanima, če bi lahko priporočila kakšne knjige glede dveh področij kit.jezika:
  1. pisanja njihovih črk (da lepo razloži vse gibe pisanja, izgovorjavo in tako naprej…čim več črk)
  2. izgovorjava črk, zlogov oz. besed: Če obstaja kaj takega, da te nauči osnov. Da lahko potem samo povezuješ/nadgrajuješ. Iščem nekaj poleg navadnih slovarjev.

  Rad bi našel kvalitetne začetniške knjige.

  Hvala vnparej in lep pozdrav!

 10. kandela kandela pravi:

  Mimoidoci, hvala.
  Zdaj pa kitajščina …
  Ne vem, če imajo zdaj na faksu kakšno drugo knjigo, ampak mi smo začeli s knjigo Johna DeFrancisa. Debela bukla, ki jo najverjetneje lahko najdeš v knjižnici na oddelku za azijske in afriške študije na Filozofski fakulteti. Drugače sem pa ravnokar našla tale link do ene od njegovih knjig na internetu (John DeFrancis: The Chinese Language: Fact and Fantasy), kjer si lahko prebereš osnove o kitajščini oz. mandarinščini in izgovorjavi pinyina. Pinyin je uradni latinični zapis kitajščine. To, kar delajo na RTV-ju, je obup, če vprašaš mene (tole je mišljeno kot moj osebni medklic, ker vedno, ko gledam kako kitajščino slovenijo na RTV, dobim ošpice …).

  Kar se tiče pisanja pismenk gre pa za en sistem, ki velja potem za vse pismenke. Ko se ga naučiš, znaš v bistvu napisati vsako pismenko. Na prvi pregled bi znala biti zelo koristna stran mandarin.about.com (link te bo pripeljal takoj do razlage 10 pravil za pisanje, ampak na strani boš našel še veliko več, kolikor mi je uspelo na hitro pregledati).

  Toliko na hitro. Drugače pa mislim, da lahko na internetu najdeš vse, kar te zanima, razen, če imaš raje knjige. V tem primeru pa na Filofaks.

  Če bi se s pomočjo spleta slučajno rad naučil tudi kaj povedati v kitajščini, pa obstaja zelo fajn (angleška) spletna šola chinesepod.com.

  Srečno.

 11. Mimoidoci pravi:

  Nekaj sem že brskal po internetu in vsi hvalijo tole knjigo o pisanju kitajskih črk:

  William McNaughton: Reading & Writing Chinese: Simplified Character Edition

  Hvala še enkrat za tako izčrpen odgovor.

  LP